Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot hemmet för ensamkommande flyktingbarn

Socialstyrelsen har gjort sin första inspektion av hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Torsåker.

Vid inspektionen fann myndigheten flera anledningar till påpekanden av hur verksamheten sköts.

Myndigheten har nu begärt ett yttrande från socialnämnden i Hofors kommun.

Annons

Socialstyrelsens första inspektion av hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Torsåker resulterade i flera påpekande. Bland annat ska flera av ungdomarna som bor på hemmet framfört att de själva aldrig lämnat något samtycke till placeringen. Även utredningar och vårdplaner i det ärendet saknades.

Ingemar Savonen är ansvarig för inspektionen och det var även han som genomförde den.

– Man ska komma ihåg att det är frivilligt att placeras på ett sådant här hem. Jag måste titta på om det varit ett öppet beslut och att ungdomarna velat bli placerade där, säger han.

Därför begär Socialstyrelsen in socialtjänstens journaler, utredningar och beslut gällande ungdomarna som kommer från Afghanistan som bor på hemmet. Ingemar Savonen menar att vid hans besök fanns det ingen dokumentation på plats som kunde visa att utredningar och vårdplaner gjorts på ungdomarna.

Jan Bornestig, socialchef i Hofors är upprörd när Arbetarbladet söker honom för en kommentar av Socialstyrelsens yttrande

– Det här är förvånansvärt. Det är Migrationsverket som bestämmer var de ska placeras ut. Socialstyrelsen får rikta kritiken mot Migrationsverket och fråga om ungdomarna gett sitt samtycke. Att Socialstyrelsen sedan säger att utredningar saknas förstår jag inte alls. Vi har ju fakturerat Migrationsverket för alla utredningar som gjorts och de har betalt oss för utredningarna, säger Jan Bornestig, socialchef i Hofors.

Senast 11 november vill Socialstyrelsen att socialnämnden i Hofors ska säga sitt i ärendet.

– Vi kommer att svara Socialstyrelsen. Men är det här tacken vi får för allt arbete vi lagt ner, frågar Jan Bornestig.

Mer läsning

Annons