Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolans bristande lokaler kan ge kommunen böter

Hofors kommun riskerar nu böter för bristerna i Kulturskolans lokaler i Folkets Hus.

– Tyvärr har det inte hänt så mycket och det var länge sedan jag var där, säger arbetsmiljöverkets inspektör, Mats Jansson.

Annons

Hofors kommun har hänvisat till Entré Ungdom som skulle ha inneburit att Kulturskolan redan nu haft nya lokaler i Folkets hus som är mer anpassade till den verksamhet som ska bedrivas. När projektet lades på is blev det ingen ombyggnation.

Tillfälliga lösningar

Kulturskolan har, tillfälligt löst vissa problem, bland annat har dansundervisningen ställts in under hösten, eftersom det inte finns någon lokal som är godkänd för aktiviteten. Men nu hotar arbetsmiljöverket med böter för de brister som återstår.

– Rektorn har löst ganska mycket, men åtgärderna påverkar Kulturskolans verksamhet och det är ju inte optimalt. Alla problem har rektorn dock inte kunnat lösa alls, säger Mats Jansson.

Bland annat är kontoret där rektorn, Ritva Snellman under kritik. Både ventilationen och belysningen måste förbättras. Dessutom kräver arbetsmiljöverket att det ska finnas tillgång till dagsljus i lokalen.

Personalen måste också snarast få tillgång till mat- och viloutrymme, där de ostört kan sitta och äta och tillbringa pauser. Det finns heller ingen personaltoalett, vilket det måste göra enligt arbetsmiljölagen.

– Nu har vi gått ut med en varning om att är det inte ombyggt den 30 november så kommer vi att skicka ärendet vidare till länsrätten som avgör hur stort bötesbelopp kommunen ska betala, säger Mats Jansson.

Böterna står i relation till hur mycket det skulle kosta att åtgärda bristerna.

Skolchefen Agneta Dahlqvist har inte gått att nå för en kommentar.

Annons