Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan stängde Hagaskolan

/
  • FRÖS. Eleverna Raymod Arntsen, Christofer Sigvardson och Oskar Enoksson fick frysa i sina klassrum på Hagaskolan under tisdagen. Temperaturen i vissa klassrum var 15 grader. Under onsdagen var dock värmen tillbaka men killarna ville inte riskera att frysa något mer så mössorna behöll de på.

Elever och lärare vid Hagaskolan i Hofors fick skickas hem vid lunchtid under tisdagen.

Orsaken var temperaturen som bara låg på 15 grader i klassrummen.

Ett kyligt problem som berodde på missuppfattningar mellan skolan och Hoforshus.

Annons

När elever och lärare kom till Hagaskolan i Hofors under tisdagen möttes de av en kylig miljö. Temperaturen i vissa klassrum låg mellan 13 och 15 grader och elementen var kalla.

– Vi frös väldigt mycket och fick ha kupévärmare i klassrummen, säger Oskar Enoksson, elev i årskurs 9.

Skyddsombudet satte stopp

Även byggfläktar fick plockas fram för att få en dräglig miljö i klassrummen. Gränsvärdet för hur kallt det får vara i en lokal där mycket stillasittande arbete sker, ligger mellan 20 och 24 grader. Så vid lunchtid under tisdagen satte lärarnas skyddsombud Niklas Nylund stopp för verksamheten. Elever och lärare skickades hem.

– Det kändes som rätt beslut att ta för personalens bästa och elevernas hälsa, säger Niklas Nylund.

Missuppfattning

Den kyliga miljön hade lärarna påpekat för bostadsbolaget Hoforshus i två veckor. Men inget hände. Det berodde på en missuppfattning av felanmälningar mellan skolan och Hoforshus, något som både Niklas Nylund och Markus Wallin vid Hoforshus poängterar.

– Det var ett missförstånd. Vi har varit där i omgångar men det har hela tiden varit olika personer som felanmält problemet till oss. När vi har kommit dit har vi inte fått tag i rätt person för att få veta vilka klassrum det gällt. Temperaturen har ju fungerat i vissa klassrum men inte i andra, säger Marcus Wallin vid Hoforshus.

Gick för långt

Han beklagar att situationen var tvungen att gå så långt som i tisdags och menar att personalen vid Hoforshus borde ha agerat på ett bättre sätt trots allt.

Kylan berodde på att värmesystemen, som automatiskt ska reglera värmen när det är kallt eller varmt, hade kärvat ihop. Temperaturmätarna upplevde helt enkelt inte att det var för kallt och värmesystemen tillförde därför heller ingen värme.

Redan varmt igen

Att få tillbaka värmen gick fort. Redan under onsdagen var elementen varma, och Hoforshus har planerat en genomgång av alla temperaturmätare på skolan.

Skolan har också sett till att bara en person hädanefter ska sköta felanmälningarna till bostadsbolaget. Så att inga fler missuppfattningar uppstår.

Mer läsning

Annons