Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyld mat – då fårfem kockar sluta

Kyld helgmat till pensionärerna på Hofors äldreboenden. Det är ett förslag som politikerna nu ska ta ställning till. Besparingen beräknas till 1,7 miljoner kronor och innebär att fem kockar blir av med jobbet.

Annons

I dag lagar Hofors fyra äldreboenden själva varm mat alla dagar i veckan, men enligt kommunens sparförslag ska de äldre i framtiden få kyld mat på helgerna.

I praktiken innebär det att all helgmat lagas under veckan, troligtvis i storköket på Hesselgrenska. Maten kyls sedan ner och värms upp av vårdpersonalen inför respektive måltid.

– Jag tror egentligen inte att pensionärerna kommer att märka någon större skillnad, troligtvis kommer vi att kunna ha samma matsedel som i dag, säger kostchefen Helena Kronvall.

Enligt förslaget måste fem kockar varslas och besparingen skulle bli 1,7 miljoner kronor.

Det som återstår att utreda är om vårdpersonalen kommer ha möjlighet att ta hand om extrajobbet runt måltiderna. Och hur matsalarna som finns på äldreboendena Hantverkarn och Spelmannen ska skötas.

– Det är frågor som vi nu ska ut och diskutera med verksamhetscheferna. Kanske blir besparingen inte fullt så stor som beräknat om det visar sig att det ändå behövs viss bemanning på helgerna, säger Helena Kronvall.

Hon har tillsammans med cheferna för Hofors äldreboenden gjort studiebesök i bland annat Sandvikens ytterområden som tillämpar samma metod.

– De har haft kyld helgmat i till exempel Årsunda och Järbo i ett antal år och det har fungerat bra.

Alternativet skulle vara att lägga ner alla fyra småkök på respektive äldreboende och göra mottagningskök.

– Men vi ser att vi behåller bättre kvalitet genom att behålla den egna tillagningen på vardagarna.

Enligt den plan som ska presenteras för politikerna kan förändringen vara genomförd nästa höst.

Mer läsning

Annons