Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyld mat till äldre ska spara pengar

/

Kyld mat till äldre med hemtjänst och personlig assistans i privat regi. Det är alternativ som Hofors socialtjänst ska utreda för att spara pengar.
– Jag vet att det här med mat kommer väcka starka reaktioner, men när verksamheten blöder får inte vara förbjudet att vända på varje sten, säger socialchefen Jan Bornestig.

Annons

Att Hofors kommun går mot ett stort underskott är ingen nyhet, men redan nu ser det för socialnämndens del hopplöst ut även för nästa år. Nämnden har fått ett besparingskrav som innebär att kostnaderna överstiger budgetramen med drygt 30 miljoner kronor, redan på förhand.

En åtgärd som redan påbörjats är att minska antalet platser i särskilt boende. Det görs trots att antalet äldre i kommuner kommer att öka kommande år.

– Det är fler kommuner som gör så, istället måste vi förbättra hemtjänsten med olika stöd i hemmet. Det är så framtidens pensionärer kommer vilja ha det, folk vill bo kvar hemma, säger Bornestig.

Nu ska ytterligare möjligheter till besparingar utredas. Ungefär 120 äldre Hoforsbor får i dag mat levererad av hemtjänstens personal. Det är varm mat, tillverkad i storköket på Hesselgrenska. Kommunen ska se över om det går att hitta billigare alternativ till den dagliga utkörningen. Kyld mat eller till och med fryst mat som distribueras en gång i veckan är alternativ som ska ses över.

– Fryst mat tror jag själv egentligen inte på, men kyld mat kan levereras både av Samhall eller annan aktör eller från vårt eget kök. Det handlar om 6000 timmar för personal som kan användas bättre till vård än att köra ut mat varje dag, säger socialchefen.

Han påpekar att det på så sätt även blir en större valfrihet där den enskilde med fler rätter.

– Att få välja mat ser jag som en kvalitetsfråga, säger Jan Bornestig.

Den mest kostsamma verksamheten för socialtjänsten är LSS. Åtta miljoner kronor back i år i kostnader av permanent slag. Det handlar bland annat om omprövningar av personlig assistans som Försäkringskassan gjort som hittills visat sig kosta Hofors drygt en miljon extra om året. Hofors sneglar därför mot Ockelbo där det inte finns någon kommunal assistansverksamhet.

– Vi ska utreda om vi kan gå över till assistans i delvis eller helt privat regi och om det kan bli billigare, säger Jan Bornestig.

Mer läsning

Annons