Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionellautbrott sänker Hoforshus ekonomi

/

Utbrottet av legionella på Hantverkarområdet och fördröjd upprustning av ett av husen i centrum gör att Hoforshus drar över budget med flera miljoner kronor.

Annons

Informationen om de ökade kostanden fick Hoforshus styrelse på ett extrainsatt möte på torsdagen. Det är framför allt åtgärder på Hantverkarområdet där en hyresgäst insjuknade i ledionella på vårkanten som är orsaken.

Det visade sig att det vara handdukstorkarna som fanns i så gott som alla hus i området spred legionellabakterier och samtliga måste därför bytas ut.

– Någon slutsumma har vi inte fått, men det drar iväg, säger bolagets styrelseordförande, Hans Forsberg (S).

Rust av hus i centrum

Tillsammans med en kostsam upprustning av det hus i centrum där bland annat Foto-Johan har sin butik handlar det om flera miljoner kronor som Hoforshus nu ser ut att överskrida budget.

I centrumfastigheten har bland annat fönster bytts ut och fastighetens terass som har rustats upp. Ett arbete som skulle varit klart redan i december i fjol, men som dragit ut på tiden och därmed istället belastar årets budget.

Klarar ni ett nollresultat ändå?

– Vi får se, men troligtvis blir det nog ett minus, säger Hans Forsberg.

Om det kan utjämnas genom koncernbidrag från andra kommunala bolag, exempelvis Hofors Elverk som brukar få dela med sig av sin vinst, har inte diskuterats än.

– Hur vi ska hantera det här ska vi ta upp under hösten, säger Forsberg.

Mer läsning

Annons