Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Hof lockar långväga gäster

/
 • Hotell Hof. Få Hoforsbor känner till hur Hotell Hof ser ut invändigt. Gästerna är för det mesta underleverantörer som arbetar för ortens stora arbetsgivare Ovako.
 • 20 år. Stig Sandström åkte igenom Hofors för 20 år sedan och såg att ett det var visning på ett hotell. Han såg att det fanns goda möjligheter att utveckla det. Till höger i bild Monica Eriksson Glad, som arbetar på hotellet.
 • Hotell Hof. Få Hoforsbor känner till hur Hotell Hof ser ut invändigt. Gästerna är för det mesta underleverantörer som arbetar för ortens stora arbetsgivare Ovako.
 • Familjärt. Många återkommer till Hotel Hof. Några är så kallade långliggare.
 • Gillar service. Stig Sandström har arbetat inom besöksnäringen i många år: Han gillar att serva människor. – Jag kan inte ha det bättre, säger han.
 • Två anställda. Monica Eriksson-Glad är en av de två personer som arbetar på hotellet förutom ägaren Stig Sandström.
 • Morgonmangel. Denna morgon följer Wille 7 år med mamma Åsa Wallén till jobbet och hjälper henne att stryka och mangla sängkläder.
 • Först ner. Urpo Lammassaari från Finland var första gäst att förse sig med frukost. Det fanns till och med havregrynsgröt.
 • Målinriktad. Strax innan sju på morgnarna kommer gästerna ned till matsalen. Då står frukosten uppdukad och denna morgon är Wille, 7, på hotellet för att hjälpa mamma Åsa Wallén med bestyren i köket.
 • Elva rum. När Sig Sandström köpte hotellet för 20 år sedan fanns det sju rum i det. Han har utökat antalet till elva och har byggt en bastu och en jacuzzi.
 • Långväga gäst. IT-konsulten Rolf Marcusson från Örebro är en flitig gäst på Hotell Hof. Numera är han och Stig Sandström goda vänner.

Vid Torsåkersvägen i Hofors ligger Hotel Hof. Många ortsbor har sett hotellet, men få har besökt det. Ägaren Stig Sandström behöver hur som helst inte marknadsföra det. Hit hittar ändå gästerna.

Annons

Huset byggdes 1935 och fungerade fram till 1971 som Konsumbutik. Stig Sandström åkte förbi av en händelse för 20 år sedan när det var visning. Ägaren skulle sälja hotellet och Stig Sandström som redan arbetade inom besöksnäringen tvekade inte. Här fanns det möjligheter att bygga upp något spännande.

Elva rum

 

Sedan dess har de sju hotellrummen blivit elva och numera finns bastu och jacuzzi i källaren. Internetuppkoppling och kabel-tv finns på rummen, men absolut ingen porr. Det gör Stig Sandström klart på en gång när Arbetarbladet träffar honom.

Än i dag finns det många Hoforsbor som inte sett det invändigt. De flesta hotellgäster kommer till Hofors i tjänsten och utför uppdrag åt Ovako. Många återkommer år efter år. Och vill man veta vad som är på gång på Ovako är Hotel Hof ortens informella sambandscentral. Gästerna förser Stig Sandström med nyheter om vad som är i görningen på stålverket.

– De flesta gästerna är underleverantörer åt Ovako och under semestern är hotellet fullbelagt. Det är då Ovako genomför underhållsarbeten, men en och annan turist hittar hit också, säger Stig Sandström.

Flera av gästerna har han blivit god vän med. Några av dem har återkommit fyra fem år i följd och på kvällarna brukar de samlas i matsalen för att äta tillsammans.

Gäster från hela Sverige

 

Gästerna kommer från olika delar av landet. Det rör sig till exempel om orter som Göteborg, Västerås, Örebro och Linköping.

IT-konsulten Rolf Marcusson, som arbetar åt Ovako, kommer från Örebro. Han är en av hotellets trogna gäster och har övernattat här åtskilliga gånger de senaste fem åren.

– Jag vet vad jag får när jag kommer hit och jag tycker servicen är bra, det är en trevlig stämning här, säger han.

De förbättringar hotellet genomgått har Stig Sandström gjort på egen hand.

– Jag kan inte ha det bättre. Jag ska fortsätta driva hotellet tills jag blir 115 år och går med käpp, skämtar han.

Stig Sandström känner inte många personer i Hofors. Han håller sig på sin kant, säger han.

– Jag kör mitt race och kommunen behöver mig, men de har inte fattat det.

Ingen brist på sysselsättning

 

Längre fram i höst går hotellet in i sin lågsäsong, eftersom Ovako tar in färre underleverantörer under vinterhalvåret. Men siffrorna i bokföringen är inte röda. Den höga beläggningen under sommarhalvåret väger upp lågsäsongen och Stig Sandström som är mångsysslare lider inte brist på sysselsättning.

Annons