Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magasinet hjälper Hofors­bor

/
  • Magasinet. I måndags öppnade Magasinet, som drivs i kommunal regi. Här arbetar bland andra personer som behöver hjälp för att ta sig ut i arbetslivet igen. På bilden ses Stefan Carlehäll, områdesansvarig vid Centrum för arbete, och Lennart Brunk, arbetsledare på Magasinet.Foto: Peter Söderlund

I måndags öppnade Magasinet på Bruksgatan i Hofors. Hit kan Hoforsbor lämna möbler och andra prylar som de inte vill behålla. Verksamhetens syfte är att rehabilitera personer som har tappat fotfästet på arbetsmarknaden.

Annons

Centrum för arbete vid Hofors kommun har under det gångna året mejslat fram åtgärder för hur kostnaderna för försörjningsstöd, eller socialbidrag som det tidigare kallas, ska pressas ned.

Magasinet, som öppnade i måndags, är en av dessa. I dag arbetar en handfull personer här och de samlar in möbler och andra prylar som Hoforsbor inte vill behålla.

Flera av personerna som arbetar på Magasinet har tappat fotfästet på arbetsmarknaden och behöver hjälp för att kunna ta sig ut i arbetslivet.

Förr fanns en motsvarande verksamhet som drevs i kommunal regi och hette då Returmagasinet. Efter en tid tog Samhall över verksamheten och slutligen tog ett företag över den. Men efter en kort tid lade företaget ned Returmagasinet.

Drivs i kommunens regi

Nu har verksamheten återuppstått och drivs på nytt i kommunens regi. Insamlade möbler och andra prylar säljs sedan till låga priser. Intäkterna ska användas för att betala verksamhetens utgifter.

– De personer som arbetar här får se att struktur är något positivt och att det finns ett värde i att gå till arbetet varje dag, säger Stefan Carlehäll, områdesansvarig vid Centrum för arbete.

Lennart Brunk är arbetsledare på Magasinet och betonar att det är viktigt att möta alla individer på den nivå där de befinner sig.

– Min uppfattning är att människor som har hamnat i den här situationen har skyfflats runt tidigare, och därför kan de lätt bli misstänksamma, säger han.

Arbetslösa behöver tid

115 hushåll i Hofors lever på försörjningsstöd i dag. Kurvan varierar under året och antalet hushåll som lever på stöd från kommunen är i regel som högst i slutet och början av året.

Lennart Roswall, chef för Centrum för arbete, poängterar att man måste ge människor gott om tid för att de ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden igen, men det ska inte ske utan motprestationer.

– Det är vansinne att inte kräva en motprestation av en människa som får bidrag. Ett passivt mottagande leder ingenvart. Jag är noga med att följa upp vad vi kommit överens om. Om det inte fungerar på en praktikplats ska människor självklart få en ny chans, men ingen ska sitta här och ljuga för mig, säger han.

På Magasinet har möbler, armatur, prydnadsföremål, porslin och glas börjat strömma in.

– Vi har precis öppnat och verksamheten måste få sätta sig innan vi utökar öppettiderna, säger Stefan Carlehäll.

De Hoforsbor som vill lämna saker kan ringa till Magasinet, som sedan åker ut hämtar möbler och andra prylar.

– Folk som vi träffar är positiva till verksamheten och det är roligt att vi får en sådan respons, säger Lennart Brunk.

Mer läsning

Annons