Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritetens budget är klubbad

Det blev en hätsk budgetdebatt i Hofors på måndagens fullmäktige. Resultatet: Allians Hofors förändringar av majoritetens budget togs inte ens upp för omröstning.

– Vi fick det först i kväll och alla ärenden som hanteras i fullmäktige ska ha gått genom kommunstyrelsen, löd ordförande Kjell Höglins dom.

Annons

Det var efter en het debatt om skuggbudgetens giltighet som fullmäktige beslutade att inte låta alliansens förslag godkännas. Förutom att det kom ledamöterna tillhanda först på sammanträdesdagen innehöll det heller inte någon plan för 2011 och 2012 som budgeten ska göra.

– Så här kan ni inte göra, det är bedrövligt, sade Torbjörn Jansson (S) och fick medhåll av sina partikamrater.

– Bedrövlig härskarteknik. Ni vill inte ha någon debatt, det är vad det handlar om, kontrade Folkpartiets Hans Backman.

Presidiet beslutade alltså tillslut att inte ens ta upp alliansens yrkande på förändringar för omröstning. Med reservation från större delen av oppositionen var det därför majoritetens budget som klubbades igenom på måndagen.

Den innehåller bland annat den uppskjutna satsningen på Entré Ungdom, ett koncept som ska omfatta Kulturskolan och fritidsgård.

En rejäl satsning på ungdomarna, menar socialdemokraterna och dess allierade - Vänstern och Miljöpartiet.

En satsning som begränsas till centrala Hofors, menade Hofors Alliansen med Centern, Folkpartiet Kristdemokraterna och Moderaterna.

– Vi vill satsa på alla kommunens ungdomar. Därför vill vi istället utveckla den fritidsgård so finns, öppna upp gården i Torsåker som stängt och lyfta den ideella fritidsgård som finns i Hästbo, säger Ziita Eriksson (M).

– Vi hade personal som satt ensamma i Torsåker, det var tomt på ungdomar. Är det att använda skattepengarna rätt? De kommer hit, det är här de vill ha, replikerade barn- och utbildningsnämndens ordförande, Kenneth Axling (S).

– Entré Ungdom är ett projekt som ska utformas av ungdomarna själva under nästa år. De ska bestämma var och vad verksamheten ska vara, inflikade Marie-Louise Dangardt (S).

Andra budgetpunkter där oppositionen var av annan åsikt än majoriteten var hur pengarna till Hofors äldre befolkning ska fördelas.

I budget för 2010 skär kommunen ner på särskilda boendeplatser för äldre och lägger istället en miljon kronor extra till hemtjänsten. I bygg- och miljönämndens budget finns dessutom en halv miljon extra till bostadsanpassningsbidrag.

– Vi har tomma platser på särskilt boende i dag, medan det blir fler äldre i kommunen och det innebär att fler behöver hjälp i hemmet, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

– Jag skulle vilja vända på det, hur många har fått avslag på ansökan till särskilt boende? Vi behöver de här platserna, säger Hans Larsson (C).

Enligt budget 2010 gör kommunen en vinst på 5,1 miljoner nästa år. Det är i nivå med det mål som man har för god ekonomisk hushållning.

– Dessvärre har vi inte kunnat presentera resultat som håller för 2011 och 2012. Inte ens 2012 är vi uppe i de skatteintäkter som vi hade budgeterat för 2009, säger Marie-Louise Dangardt om det tuffa läge som fortfarande råder på det ekonomiska planet.

Skattenivån för kommande år blir oförändrad.

Mer läsning

Annons