Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man blev allvarligt skadad på Ovako

(Uppdaterad tisdag kl. 08.36) En man i 60-årsåldern klämde sin hand i en arbetsplats­olycka på Ovako i Hofors på måndagsmorgonen. Mannen fick frakturer och köttsår i handen. Han kommer troligen att bli helt återställd.

Annons

Det var vid niotiden på måndagsmorgonen som ambulans och polis larmades till Ovako. En man hade klämt sin hand i en maskin. Mannen fördes med ambulans till Gävle sjukhus, där han blev inlagd. Gävle sjukhus uppger att mannen fick allvarliga skador.

– Han kommer troligen att bli helt återställd, det är vad jag har hört. Det är alltid jättetråkigt när sådant här händer, säger Rickard Qvarfort, vd för Ovako Ring and Tube i Hofors.

Arbetsplatsolyckan skedde på avledningen Rör och ring på Ovako. Mannen jobbade med underhållsarbete i en maskin och fick handen klämd mellan en rem och en remskiva. Underhållsarbetet var en förberedelse inför ett jobb som skulle göras under tisdagen.

Mänskliga faktorn
– Det blev ett missförstånd, mannen hörde inte att en annan person ropade att maskinen var i gång och därför fick mannen sin hand klämd i maskinen. De saker som kan orsaka tekniska fel i maskiner har vi byggt bort. Men sådana här händelser är svårare att förebygga, därför jobbar vi mycket med beteendebaserad säkerhet, säger Rickard Qvarfort.

Kyösti Ylinen är huvudskyddsombud på IF Metalls järnbruksklubb på Ovako.

– Vi kommer att göra en utredning av det som har hänt, det görs alltid när olyckor sker. För att minska risken för att sådant här ska inträffa, jobbar vi mycket med säkerhet, säger han.

Mer läsning

Annons