Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många föreningar har svårt att betala hyran

Hofors kommun har problem med föreningar som inte kan betala sedan tidigare. Mest aktuell är den skuld på 71 000 kronor som Hofors AIF för planhyror på konstgräsplanen.

Annons

Många ideella föreningar i Hofors har eller har haft problem med ekonomin och därmed byggt upp ett skuldberg hos kommunen.

– Vi försöker på olika sätt att hjälpa till, antingen genom avbetalningsplaner eller genom att föreningen genom arbete jobbar av skulden, säger Torbjörn Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden som också har kultur- och fritidsfrågor på sitt bord.

Eftersom kommunen ännu inte haft någon dialog med HAIF kan han inte kommentera hur det ser ut för klubben.

– Om de hela tiden gör av med mer pengar än vad de har att betala med då måste de kanske se över sina kostnader. Men vi måste till att börja med få till en träff med dem, säger Torbjörn Jansson.

Även hockey- och ridklubben har haft bekymmer med att betala genom åren.

– Jag vet att ridklubben som har en dyr egen anläggning och problem ned ekonomin har fått se över sina kostnader, säger Jansson.

För många år sedan hjälpte kommunen Friluftsfrämjandet med en miljoninvestering i skidbacken, en skuld som föreningen aldrig lyckats betala. Risken kommunen nu tar är att även skulden till bowlingklubben förblir obetald och på så vis belastar skattebetalarna. Men som går att läsa i artikeln intill ser kommunchefen det som en risk som är värd att ta.

Mer läsning

Annons