Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olika sparåtgärder väntar inom Hofors kommun

Annons

Kommunen har redan nu spräckt budgeten. Nu införs stopp för inköp och vikarier och planerade investeringar ska ses över.

Skattehöjningen skulle få kommunen att gå över 13 miljoner kronor plus i år. I stället ligger man nu 1,5 miljon under nollsträcket enligt prognosen per februari.

– Jag fasar för 23 april när nästa skatteunderlagsprognos kommer från Sveriges kommuner och landsting. Det lutar mot att det blir ytterligare 5 miljoner sämre för Hofors i år, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

För att rädda upp situationen vidtar kommunen nu ett antal direkta sparåtgärder. Till exempel införs inköpsstopp och stopp för att tillsätta vikarier. Verksamhetschef och personalchef ska godkänna nya anställningar och samma sak gäller lönesättning.

Vad gäller nya investeringar som är planerade har kommunchefen fått i uppdrag att se över vilka som kan stoppas. Till exempel skulle planerna på att bygga om gamla polishuset vid rondellen till ett modernt kontorshus och rusta upp och bygga om Bergsmannen kunna skrotas helt eller i alla fall skjutas på framtiden.

Entré Ungdom har redan lagts på is och kommunen har beslutat att inte köpa Rondellen gatukök som på sikt skulle rivas för att ge plats åt en infartsparkering.

Verksamhetschefer och ordföranden ska också ta fram konkreta handlingsplaner för hur nämnderna ska kunna hålla budgetramarna.

Kommunstyrelsen föreslår även kommunfullmäktige att barn- och utbildningsnämndens budget ska minskas med 1,5 miljoner kronor.

 

Annons