Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medhjälparen släpptes fri

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för mord för den 20-årige huvudmannen, ett långt fängelsestraff även för flickvännen och dom för medhjälp till mord för den tredje 20-åringen. Åklagaren begärde också att huvudmannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, och att alla tre ska sitta kvar i häktet i väntan på dom.

Men tingsrätten släppte redan under måndagseftermiddagen en av de tre 20-åringarna på fri fot.

Annons

Den fjärde och sista rättegångsdagen ägnades nästan uteslutande åt åklagaren Krister Frykmans och advokaternas slutanföranden. Nu kokades den oändligt tragiska händelsen och den långa känslomättade rättegången ner till ren juridik.

Tre ungdomar gick hem till Tommy Johansson.

Tommy Johansson blev ihjälslagen.

Men var det mord? Och hur många var i så fall skyldiga till det? Bara huvudmannen, 20-åringen som hela rättegångsdagen såg oberörd ut i en flott vit sporttröja? Eller även den ändlöst gråtande och nedbrutna flickvännen? Och den tredje 20-åringen, han som bara såg på?

Ville de slå ihjäl Tommy?

Ville någon eller några av dem slå ihjäl Tommy Johansson? Då var det mord. Eller råkade det bara bli så utan att de brydde sig om vilket? Då kan det vara mord ändå. Eller var det ”bara” en misshandel, som gick snett på ett sätt som ingen kunde ha förstått. Då var det inte mord, utan något annat.

Rättegången avslutades vid lunchtid på måndagen, men än kan det vara långt kvar till dom. Åklagaren har begärt att den 20-årige huvudmannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, som ska avgöra om han var så psykiskt störd att han inte kan dömas till fängelse.

– Den lilla psykundersökningen visar att det behövs en sådan, sade Krister Frykman.

Det tycker inte 20-åringen själv, som anser att han inte lider av någon psykisk störning.

Om det blir en psykundersökning meddelar tingsrätten kl 11.00 på tisdagen. I så fall dröjer domen flera veckor till.

Krävde att de stannar i häktet

Åklagaren krävde också att alla de tre åtalade i så fall ska sitta kvar i häktet i väntan på domen. Även om det utlovade tingsrätten besked till klockan 11 på tisdagen. Men redan under måndagseftermiddagen ändrades det. Den tredje 20-åringen, han som visade vägen och bara var åskådare till dödsmisshandeln, släpptes på fri fot redan efter ett par timmar.

– Vi kom fram till det under vår första överläggning, och då måste det beslutet verkställas omedelbart. Men det betyder inget annat än att han är på fri fot i väntan på domen, säger domaren lagman Anita Wallin-Wiberg.

Mer läsning

Annons