Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoninvestering ska göra Hoforshus miljövänligare

Hoforshus planerar att investera över 30 miljoner kronor för att göra driften av bolagets fastigheter miljövänligare. Det sker samtidigt som aktiebolaget har stora ekonomiska bekymmer.


– Gör vi ingenting åt energisituationen är det en ännu större risk, säger Christer Ekendahl, vd för Hoforshus.

Annons

I ett första skede planerar Hoforshus att bygga om skolor, förskolor och industrilokaler. Gamla oljepannor ska bytas ut mot bergvärme och eluppvärmda lokaler ska till viss del få fjärrvärme eller luftvärme. Även cirkulationspumpar ska bytas ut och belysningen ska bli automatisk överallt, det vill säga att lampor släcks och tänds genom rörelsedetektorer i stället för manuellt.

– Vi kommer bara att använda pellets, fjärrvärme och el, ingen olja. På så vis minskar vi vår klimatpåverkan. Sedan kommer vi tjäna på det ekonomiskt, säger Christer Ekendahl.

Enligt den genomgång som Hoforshus har gjort ska miljöinvesteringarna spara energi motsvarande 2,3 miljoner kronor om året. Men då krävs först en investering på 31,7 miljoner kronor. Miljonsatsningen ska finansieras genom hyresintäkter.

– Men hyrorna ska inte höjas, tvärtom. Vi tror generellt att kostnaden för uppvärmning kommer att öka, genom den här investeringen vill vi motverka det – så att vi inte behöva höja hyrorna, säger Christer Ekendahl.

Hagaskolan och Bodåsskolan finns inte med i ombyggnadsplanerna eftersom det är osäkert vad lokalerna ska användas till när skolorna stängs. Inte heller bussgaraget, före detta returmagasinet och Torsåkers gamla kommunhus finns med i energisparplanerna. Att kommunhuset valts bort beror på att investeringen skulle vara hög, medan besparingen blir liten. De andra fastigheterna ska eventuellt säljas ut.

Hoforshus AB beslutade på ett styrelsemöte i går att genomföra satsningen. Men ärendet ska även upp i kommunstyrelsen och fullmäktige. För att Hoforshus ska få lån för investeringskostnaderna krävs även kommunal borgen.

– Det är alltid riskabelt att lämna borgen, men gör vi ingenting åt energisituationen är det en ännu större risk, säger Christer Ekendahl.

Senare i vår ska ett liknade energisparprogram tas för Hoforshus bostäder.

Mer läsning

Annons