Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade Hoforsbor miste jobbet

/
  • BEVAKNING. Det handlar om ett rätt ordinärt krogslagsmål. Men eftersom 33-åringen från Hofors är huvudperson engagerade rättegången närmare tio poliser. Fyra av dem visiterade åhörarna innan de fick komma in till rättegången.

Två män i Hofors blev misshandlade i somras. De pekar ut den 33-årige före detta Solidosledaren och hans kamrat som skyldiga.

Följden blev att de misshandlade männen själva både miste sina jobb och måste ha polisskydd. Deras arbetsgivare vågar inte ha dem kvar i rädsla för bråk. Polisen har också haft svårt att få personer som såg misshandeln att vittna. De är rädda för 33-åringen.

Annons

Rättegången handlar egentligen om ett rätt ordinärt krogslagsmål. Rörigt och lite svårt att reda ut vad som hände, men inget som rättssystemet normalt skulle hetsa upp sig särskilt mycket över.

Men nu handlar det ännu en gång om 33-åringen från Hofors som var ledare för Solidos i Gästrikland för fem år sedan och som sedan han frigavs förra året blivit misstänkt för flera allvarliga brott.

Besökarna visiterades

Rättegången i Gävle tingsrätt på onsdagen engagerade närmare tio poliser. Fyra som visiterade besökarna, tre-fyra utredare, och ett par som jobbar med personskydd för de misshandlade männen.

De jobbade båda på restauranger i Hofors, dock inte den där slagsmålet ägde rum. De känner inte varandra närmare. En av dem råkade i bråk med 33-åringen och hans kamrater inne på krogen. Han säger att han blev nedslagen och sparkad av många män. 33-åringen säger att det var han själv som blev nedslagen.

Berättar inget i förhören

Som vanligt har 33-åringen inte berättat någonting under polisförhören.

– Jag har tagit det för vana. Polisen bara vrider till det jag berättar. Jag pratar först när det blir rättegång, förklarade han.

Den andre misshandlade berättar att 33-åringen fick för sig att han försökte skydda den andre. När han sa att han inte kände honom fick han också stryk utanför krogen efteråt. 33-åringen tryckte ned honom och tog strypgrepp. Den andre körde upp fingrarna i hans näsa, under tiden som de hotade att skicka tio personer på honom för att döda honom om han ringde polisen. Både 33-åringen och 24-åringen nekar.

Ett vittne

Polisen har tidigare haft svårt att få personer att vittna mot 33-åringen. Men de nu misshandlade männen vittnar. En av dem är tvärsäker, och blir de åtalade fällda är det på hans berättelse domen kommer att vila.

Men det har fått konsekvenser för de båda misshandlade männen. Båda har beviljats skydd av polisens personskyddsavdelning. En av dem bor på annan ort, och hade två poliser med sig därifrån som följde rättegången.

Märkligt nog har de också förlorat sina jobb.

Arbetsgivaren rädd

– Deras arbetsgivare vågade inte ha dem kvar av rädsla för att konflikten med 33-åringen ska drabba även deras restauranger, berättar en person med insyn i utredningen.

Tingsrätten beslutade att de åtalade ska vara kvar i häktet i väntan på domen nästa vecka.

Mer läsning

Annons