Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna kritiserar länsstyrelsens vargpolicy

Den moderata riksdagsledamoten Margareta B Kjellin vill skynda på licensjakt av varg och decentralisera skyddsjaktbesluten. – Det är inte rimligt att Gävleborg ska bära en så stor koncentration.

Annons

Utspelet kommer efter de senaste rapporterna om antalet föryngringar i vargstammen. Margareta B Kjellin, som är riksdagsledamot för moderaterna och länsförbundsordförande, är kritisk mot att länsstyrelsen i sitt remissvar på rovdjursutredningens förslag endast rekommenderar skyddsjakt på varg.

– I vårt län som är så rovdjurstätt med rikliga föryngringar av både varg och björn, är det viktigt att vi lokalt får bestämma hur stort rovdjurstryck vi kan bära.

Hon betonar vikten av att ta till vara på rovdjursutredningens förslag och att en kontrollerad vargstam motverkar illegal jakt.

Etappmålet för föryngring av stammen är 20, och i länet har "vi sett minst tre föryngringar", och hon menar att det troligtvis är fler.

Nu vill Margareta B Kjellin i en skriftlig fråga till jordbruksministern Eskil Erlandsson fråga om han "väger in de tydliga signaler vi får att vargstammen är livskraftig när han slutbehandlar svaren i rovdjursutredningen."

Mer läsning

Annons