Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa års budget redan spräckt

/
  • BADVAKTER KVAR? Hoforshallen måste spara och först var det meningen att badvaktern skulle bort från simhallen. Men nu backar politikerna. De vill utreda frågan ytterligare.

Kan vi ta bort badvakterna på Hoforshallen? Den frågan ska nu utredas vidare av DTU som sköter Hofors fritidsanläggningar. Tills vidare fortgår verksamheten i simhallen som vanligt.

Annons

Men det innebär samtidigt att barn- och utbildningsnämnden redan innan årsskiftet håller på att spräcka nästa års budget.

Hoforshallen är föremål för besparingar enligt nästa års budget. Kommunen ska spara 0,7 miljoner kronor på fritidsanläggningarna. Meningen var att badvakterna i simhallen skulle tas bort, men i sista stund backar nu ansvariga politiker.

– Det är inte genomförbart, i alla fall inte från 1 januari. Först måste vi utreda hur det ska fungera, säger Kenneth Axling (S).

Privat kafé?

DTU som nu får uppdraget att se över situationen på Hoforshallen ska också undersöka möjligheterna att lägga ut kafeterian på en privat aktör.

Men samtidigt med besparingarna varnar simhallschefen för att driftkostnaderna snarare kommer att öka snarare än sjunka under kommande år.

Behövs mer vatten

Anledningen är en ökad vattenförbrukning för att kunna hålla ph- och klorvärden inom ramen för de föreskrifter som finns.

– Men nu har vi fått klartecken från bygg- och miljöchefen, Håkan Olsson att vi inte behöver leva upp till de nya reglerna i väntan på att vi byter ut den gamla reningsanläggningen. Anledningen är att vi har en åtgärdsplan med renovering till sommaren, säger Kenneth Axling.

Håller öppet ändå

Han ser inga problem med att hålla simhallen öppen ändå.

– Det är inte farligare att bada än tidigare, det är kraven som har höjts i och med ny EU-lagstiftning.

Att det bara finns 400 000 kronor avsatta till renoveringen, vilket inte räcker på långa vägar, är dock ett problem som återstår att lösa.

– Det kommer snarare att kosta runt 1 miljon, men investeringspengar finns det att ta av i kommunen totalt sett, menar Kenneth Axling.

Förutom extra investeringar och frågetecken kring indragning av badvakter tvingas nämnden som Arbetarbladet berättade i gårdagens tidning nu också akut att öppna en extra förskoleavdelning under våren.

Går back redan nu

Kontentan är att barn- och utbildningsnämnden redan innan årsskiftet är på god väg att spräcka sin budget för nästa år.

– Hittar vi inget annat vi kan spara in på kan vi behöva revidera vår budget under året, då får vi begära nya ramar från kommunstyrelsen, säger Kennet Axling.

Annons