Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till privat hemtjänst

Socialnämnden vill inte släppa in privata aktörer i hemtjänsten i Hofors.

– Vi vill i lugn och ro omstrukturera kommunens egen hemtjänst, säger Kenneth Axling (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

Efter att ha skjutit upp beslutet flera gånger skulle politikerna ta ställning till förslaget att låta de äldre välja mellan kommunens egen hemtjänst och olika privata aktörer.

Det handlade om att tillämpa lagen om valfrihet (Lov).

Majoriteten med S, V, MP och Folkhemmet sa nej.

Kenneth Axling vill först se vad effektivare styrning och planering kan ge.

– Det dröjer nog minst ett år innan vi ser resultatet. Då kanske vi utvecklat vår egen hemtjänst så att det inte behövs privata alternativ, säger han och konstaterar att frågan om Lov har lagts åt sidan så länge.

Sparkrav på 4 miljoner kronor i år ligger dock fast.

Kan det leda till övertalighet inom hemtjänsten?

– Ja, det kan säkert uppstå. Men vi ser också behov på andra håll så det behöver inte leda till direkta uppsägningar, säger Kenneth Axling.

Konsulten och arbetsgruppen som utrett frågan kom fram till att kommunen skulle kunna spara rejält med pengar på att släppa in privata aktörer med ett fastställt timpris. Ersättningen sattes till 380 kronor per utförd hemtjänsttimme, en nivå som tillämpas i andra kommuner som infört Lov.

Nu blir det i stället normen för kommunens egen hemtjänst.

– När det nya planeringssystemet har införts ska också vi utföra hemtjänsten för 380 kronor i timmen, säger Kenneth Axling.

Han räknar med att systemet, som bland annat visar var personalen är under dagens lopp, införs i sommar.

Kenneth Axling hoppas att förändringarna gör att personalen ägnar en större del av tiden åt att vara hos de äldre. I samma veva införs elektroniska nycklar som också ska effektivisera jobbet.

Folkpartiets och Centerns ledamöter reserverade sig mot socialnämndens beslut. Moderaternas ledamot var inte med på mötet.

Mer läsning

Annons