Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya poliserna prioriterar kontakt med ungdomar

/
  • NYA POLISER. Jan-Erik Mattsson och Felix Lundkvist ser umgänget med ungdomarna, även när det inte hänt något speciellt, som högt prioriterat. De är Hofors nya närpoliser och ska tillsammans jobba med förebyggande arbete i nära samarbete med kommunen.

Felix Lundkvist och Jan-Erik Mattsson är Hofors två nya närpoliser. På fredagen flyttade de in på sitt kontor i Folkets hus, en optimal placering enligt dem båda eftersom ungdomsgården finns här.

– Jag tror att det blir jättebra med mer polisiär närvaro, säger Felix Lundkvist.

Annons

Samtidigt som den nya samverkan mellan polisen och Hofors kommun invigdes av kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) och länspolismästaren Christina Forsberg, med blommor och tårta, installerade sig även Hofors två nya närpoliser på Folkets Hus.

Felix Lundkvist har tidigare arbetat som närpolis i Sandviken. Han ser inte att den nya tjänsten innebär så jättestor skillnad mot hans tidigare arbete.

– Kanske att det blir lite mer kontakt med kommunen. Jag känner att en stor del i det här arbetet kommer handla om närheten till ungdomarna. Träffas man ofta är det lättare att söka upp varandra när det väl är ett problem, säger han.

Att umgänge med ungdomarna är viktigt håller även kollegan Jan-Erik Mattson med om.

– Det gäller att avdramatisera det där med poliskontakt genom att prata med varandra i vardagen. Då lär sig ungdomarna att det inte behöver ha hänt något för att vi poliser kommer.

Tidigare har han haft en delad tjänst mellan uttryckningsenheten och närpolisen i Bollnäs. Nu har han valt att flytta hem till Borlänge och därifrån kommer han att pendla.

– Den här tjänsten här blir en utmaning och ett steg uppåt i karriären för mig. Det ställs högre krav och jag får mer ansvar, säger Jan-Erik Mattsson.

Anledningen till att han gillar jobbet som polis är de varierande arbetsuppgifterna.

Både positivt och negativt

– Det är som ett äventyr varje dag, du vet aldrig vad som ska hända under dagen när du börjar på morgonen. Ibland är det väldigt lugnt, ibland väldigt stressigt, men det handlar alltid om att hjälpa människor och det är roligt.

Felix Lundkvist är både född och uppvuxen i Sandviken. Varför han valde polisyrket har han inget riktigt svar på i efterhand, men han tycker det är ett bra jobb.

– Sedan finns det både positiva och negativa delar. Att behöva lämna ett dödsbud är inte så kul, men däremot att hitta en bortsprungen katt.

– Det här är erfarna poliser som vet hur de tar och möter folk, berömmer Christina Forsberg.

Både hon och kommunalrådet hyllar även konceptet som länspolismästaren varit med och invigt på flera småorter i länet.

– Det är jättebra för invånarna att vi utvecklar samarbetet med Hofors kommun, inte minst med skolpsykolog, ungdomsmottagning. Det hjälper oss att fånga problemen som finns här just nu och det tror jag gör att Hoforsborna kommer att få ett ökat förtroende för vad polisen gör, säger Christina Forsberg.

Mer läsning

Annons