Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad försäljning men ingen vinst för Ovako

/

Ovako ökade sin försäljning och sina intäkter under tredje kvartalet 2015 jämfört med i fjol. Men trots det gick koncernen back.

Annons

Företagskoncernen Ovako ökade både försäljningsvolymerna och intäkterna med tre respektive två procent under tredje kvartalet 2015, jämfört med samma period 2014. Det visar kvartalsrapporten som publicerades på tisdagen.

Men trots ökningen kunde inte koncernen redovisa någon vinst före skatt, bland annat eftersom priset på skrot och legeringar har sjunkit snabbt. Ovako fakturerar sina kunder för skrot- och legeringstillägg, men tillägget baseras på dagsaktuella priser, vilket gör att när priserna faller snabbt, kommer Ovako att ha betalat mer för inköp av skrot än vad de kan fakturera i skrottillägg på de färdiga produkterna till kunderna.

Nettoresultatet för kvartalet var minus 14 miljoner kronor, vilket inkluderar kostnader för den påbörjade omstruktureringen.

– Det tredje kvartalet var utmanande för Ovako, med ett klart sämre affärsklimat än under första halvåret. Försäljningen i volym var trots det något bättre än samma kvartal föregående år, säger koncernchefen Tom Erixon i en kommentar.

LÄS MER: Stor metallstöld på Ovako

De sjunkande vinsterna har gjort att Ovako har påbörjat sitt omstruktureringsprogram, och förra veckan kom beskedet att fabriken i Forsbacka läggs ner och att 50 personer varslas i Hofors.

LÄS OCKSÅ: Svårt att klara nya varslet på Ovako utan uppsägningar

Totalt ska koncernen minska antalet anställda med 250 personer, med målet att sänka kostnaderna med 45 miljoner euro årligen från och med 2018.

– Den underliggande tillväxttakten inom europeisk verkstadsindustri förväntas vara låg de kommande åren. Detta, tillsammans med en betydande överkapacitet inom Ovakos stålsegment, föranledde annonseringen av en strukturförändring inom koncernen som beräknas pågå under två år, säger Tom Erixon.

Sett till hela året så här långt har rörelseresultat före skatt varit 22 miljoner euro, jämfört med 29 miljoner euro under de tre första kvartalen 2014, exklusive kostnader för omstruktureringen.

Läs mer om dråpslaget mot Forsbacka:

Forsbackafabriken läggs ner - totalt berörs 300 Ovakoanställda

Ovakos vd Tom Erixon om nedläggningen

50-tal kan förlora jobbet på Ovako i Hofors

Ledare: Stålindustri med problem

Politikernas reaktioner: "Det är en krass verklighet"

Kris för stålindustrin – men inte i Sverige

Minst 650 jobb försvinner i basindustrin i Gästrikland – beskeden hittills i höst

Mer läsning

Annons