Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus för ökad demokrati

/
  • Ökad delaktighet. Forskaren Mats Sundin, i mitten i bild, studerar hur demokratin fungerar nu när Hoforsborna ska få vara med när den nya översiktsplanen för Hofors ska tas fram. Vid onsdagens träff i Folkets hus i Hofors var Inger Westman, Maine Brännström och Pentti Petersen på plats för att komma med synpunkter.
  • Direktkontakt. Kommunen övergav dialogmöten när de inte fungerade så som det var tänkt. I stället har man gått över till öppet hus. Till träffen i Folkets hus i Hofors i onsdags kom bland annat Annagreta Gustavsson för att prata med Claes Eriksson, miljösamordnare vid Hofors kommun och Sylvia Abramson, s, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Möten mellan politiker och allmänhet skulle öka demokratin och insynen i arbetet med den nya översiktsplanen.
– Men de möten som hölls tidigare i år blev stela och auktoritära, menar forskaren Mats Sundin.
Därför prövar kommunen att hålla öppet hus i stället för att komma närmare invånarna.

Annons

För att göra Hoforsborna mer delaktiga i arbetet med den nya översiktsplanen för Hofors har miljö- och byggnadsnämnden bjudit in kommunens invånare till öppet hus. Två kvällar har politiker och tjänstemän svarat på allmänhetens frågor och lyssnat på synpunkter.

Hofors ingår nämligen i ett regeringsprojekt för att öka demokratin under den här planprocessen.

I slutet av april bjöds allmänheten in till möten i Torsåker och Hofors i en första samrådsrunda för att komma med synpunkter på den översiktsplan som håller på att tas fram.

Men träffarna blev varken som kommunens representanter eller Hoforsborna hoppats på eftersom den informella tonen uteblev.

Dessutom upplevde de som kom dit att tjänstemännen och politikerna talade om för dem hur saker och ting skulle se ut.

Mats Sundin, forskare i sociologi vid institutet för bostads- och urbanforskning, har följt kommunens arbete med att utveckla och fördjupa den demokratiska processen i samband med översiktsplanen och han ser problemen.

– Det är svårare för folk att uttala sig inför en grupp och dialogmötena blev på så sätt auktoritära. Samtidigt har allmänheten för det mesta specifika intressen och vill inte tala om översiktsplanen i sin helhet, säger Mats Sundin och fortsätter:

– Nu har kommunen ändrat strategi och vid ett öppet hus blir avståndet mellan politiker och allmänhet kortare.

Pentti Petersen från Hörselskadades förening i Hofors var en av de som tog sig till onsdagens öppet hus på Folkets hus i Hofors.

– Det är bra att det är öppet och att vi får vara med, säger han.

Inger Westman, ordförande för Astma- och allergiföreningen i Hofors Torsåker, är också positiv.

– Vi upplever att kommunen lyssnar på oss och vi vill gärna vara med och påverka redan från början, säger hon.

Sylvia Abramson, s, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, var också på plats och hon tycker att mötesformen är bra.

– Det är lättare för människor att komma till tals nu, här kan alla ställa frågor. Samtalen behöver inte vara så högtravande.

Annons