Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orion läggs ned och ersätts med annan boendeform

Gruppbostaden Orion läggs ned och brukarna flyttar in i egna lägenheter i en gemensam trappuppgång med en lägenhet avsatt för personalen. Det är ett förslag som socialnämnden nu ska ta ställning till.

– Vi ser att det passar bättre för de som har behov av den här hjälpen framöver, säger psykiatrichefen, Kenneth Grönlund.

Annons

Kommunen har sett att behovet av särskilt boende för funktionsnedsatta minskar i framtiden.

Samtidigt är det fler som kommer att behöva någon slags hjälp i hemmet. Därför föreslår socialtjänstens LSS-enhet nu att Orion läggs ned och att de som bor där i stället flyttar till ett vanligt lägenhetshus på Hantverkarbacken.

Vinsten blir sex platser mot dagens fyra och enligt Kenneth Grönlund som har utrett frågan blir det nya så kallade ”trapphusboendet” även mer anpassat till brukarnas behov.

– Vi ser att de som behöver hjälp i framtiden har lättare funktionshinder än i dag och sökanden till särskilt boende blir färre, motiverar han förändringen.

Den nya lösningen, som är tänkt att gälla från årsskiftet, innebär att var och en har en egen lägenhet och därutöver finns en lägenhet för personalen med gemensamma utrymmen. Tanken är att Orions personal ska följa med till det nya boendet och en särskild servicegrupp ska finnas för att hjäpa de boende i hemmet. Det finns fortfarande ett gruppboende kvar i kommunen, Aniara med fyra platser.

Mer läsning

Annons