Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako satsar 200 miljoner på nytt ringverk i Hofors

/
  • STORINVESTERING. Mikael Persson som är projektledare gläds åt investeringen på 200 miljoner kronor som ger Ovako ett helt nytt ringverk. Med de nya inräknat är tillverkningen av ringar indelad i fyra linor som gör ringar i olika dimensioner. I det nya verket kommer ringarna att vara upp till 1,25 meter i diameter och väga upp till 350 kilogram styck.
  • NYBYGGE. Mikael Persson pekar på ytan där den nya pressen ska stå. Han är projektledare för det nya ringverket som ska stå färdigt för produktion i februari nästa år.
  • NY PRESS VÄNTAS. Här är en gammal press, den nya som väntas från Tyskland nu i veckan är mycket större. Det nya ringverket ska producera mellanstora ringar som är upp till 1,25 meter i diameter och väger upp till 350 kilogram. De säljs framför allt till SKF och blir sedermera kullager som bland annat används som komponenter till vindkraftverk.
  • NY PRESS VÄNTAS. I en press som vi ser här kommer glödheta kutsar av stång direkt från ugnen. Här knådas de ihop och det slås ett hål i mitten. I nästa steg valsas de ut och får rätt storlek. Sedan är ringen klar. Den nya pressen som väntas från Tyskland i veckan är mycket större än den vi ser här.

Ovako satsar 200 miljoner på ett helt nytt ringverk som ska stå klart i februari. Samtidigt finns fortfarande en övertalighet av personal på företaget totalt sett och fler varsel kan inte uteslutas.

Annons

Metalls ordförande Tord Göransson gläds ändå över satsningen.

– Att investeringar genomförs är ett bevis på att man tror på en framtid för Ovako i Hofors, jag hoppas på större efterfrågan när nya ringverket står klart och att det då skapas fler jobb.

En ny karusellugn är redan på plats och i veckan väntar Ovako en storleverans från Tyskland. Det är en ny press som väger 70 ton isärplockad. Investeringarna och ombyggnationerna som pågår i Hofors just nu ger en helt ny produktionslina av mellanstora ringar.

Det nya ringverket ska vara igång redan i februari 2010 och innebär att Ovako i Hofors ökar sin kapacitet från att kunna producera 40 000 ton ring per år till 56 000 ton ring per år.

– Projektet har pågått i två år och anledningen till satsningen är en ökad efterfrågan. Förra året slog vi i taket och klarade bara precis av att klara kundernas behov, säger Mikael Persson som är projektledare.

Sedan kom dock lågkonjunkturen och den lever fortfarande kvar i Ovakos orderbok. Men beslutet om att göra den här investeringen togs innan den gjorde entré.

– Det hade kunnat stoppas, men nu fullföljs det och det känns bra. Det finns även en plan att bygga ut med ytterligare ett nytt ringverk för att öka volymen till 63 000 ton, men det är till viss del flyttat framåt, säger Mikael Persson.

Även IF Metalls ordförande Tord Göransson är nöjd med att det görs investeringar även om konjunkturläget ännu inte vänt och trots att han samtidigt sitter och diskuterar övertalighet med företagsledningen.

– Det har investerats i stålverket under sommaren också och det har jag inget emot. Eftersom investeringarna inte uteblir vet vi att det finns en framtid för verksamheten, säger Tord Göransson.

Det senaste avtalet om arbetstidsförkortning gick ut sista september och nu är alla tillbaka och jobbar heltid igen. Det innebär dock inte att behovet finns. Även om orderläget ljusnat något finns fortfarande en stor övertalighet av personal i produktion.

– Situationen har förbättrats, men inte lika mycket som vi hade hoppats på, säger Ovakos vd, Sten Lyckström.

Just nu finns det generellt behov av knappt treskift, medan det finns personal till fyra skiftlag. Företaget har nu inlett diskussioner med både tjänstemannafacket, PTK och IF Metall.

– Jag ser det inte som omöjligt att slippa varsel. Vi har styrelsemöte den närmaste tiden och jag hoppas vi kan presentera ett förslag till lösning på Metalls medlemsmöte nästa vecka, säger Tord Göransson.

Mer läsning

Annons