Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag intar tjejerna BMX-hallen

/
  • Kondition. BMX-cykling kan se lätt ut för en icke invigd person. Men Mikaela Eriksson som är en erfaren motocrossåkare gör klart att god kondition och koordinationsförmåga är två förutsättningar för BMX-åkare.
  • rosa är populärt. Hofors BMX & Skate har köpt in utrustning för att besökare ska kunna prova på BMX-åkning, skateboard, kickboard och inlines. De rosa hjälmarna lär vara populära bland manliga besökare.
  • Alla är välkomna. Alla tjejer oavsett erfarenhet och ålder är välkomna att prova BMX, skateboard, kickboard och inlines på söndag i Hofors BMX-hall.

Crossföraren Mikaela Eriksson och Hofors BMX & Skate slår ett slag för tjejer som vill åka BMX, skateboard, kickboard och inlines. På söndag öppnar de Hofors BMX-hall för både nybörjare och erfarna åkare.


Tjejerna behöver inte ha med sig egen utrustning. De kan låna både åkdon och skydd.

Annons

Mikaela Eriksson far fram över ramperna på en BMX-cykel. Hon stannar till efter en stund.

– Oj, det här var jobbigt, säger hon.

För ett otränat öga ser det inte särskilt svårt ut. Men Mikaela Eriksson som är en etablerad motocrossförare avfärdar det med en gång.

– Egentligen är det här svårare eftersom åkaren måste flytta tyngdpunkten hela tiden och man har ingen gas man kan använda när man ska ta sig uppför, säger hon.

 

 Lånar ut utrustning

På söndag slår hon upp dörrarna för andra tjejer som vill prova på att åka BMX-cykel. De som dyker upp kan även prova på att åka skateboard, kickboard och inlines.

– Här lånar vi ut utrustning till de som inte har någon, det är onödigt att köpa saker om man inte är säker på att man vill fortsätta åka. Det enda vi kräver är att man löser ett medlemskap. Genom det blir man försäkrad, säger Susanna Magnusson vid Hofors BMX & Skate.

Som motocrossförare tycker Mikaela Eriksson att det är bra att åka BMX-cykel för träningens skull, men det finns inget som säger att det omvända förhållandet också är bra.

– Man får en bra känsla för att köra på två hjul genom BMX. Jag har inte cyklat särskilt mycket, det är en helt annan sak än att åka cross, säger hon.

 

 Populär hall

På en hylla ligger rosa hjälmar på rad.

– De där hjälmarna slåss grabbarna om när de kommer hit, säger Susanna Magnusson.

BMX-hallen är populär. Den är ofta uthyrd till privata sällskap och andra föreningar. Varannan söndag fram till årsskiftet står den öppen för tjejer mellan ett och fyra på eftermiddagen. Det spelar ingen roll hur gammal man är och man behöver inte vara en erfaren åkare för att vara välkommen.

– Förra gången vi hade öppet kom det 14 tjejer, den yngsta var 6 år och den äldsta var i 35-årsåldern, säger Mikaela Eriksson.

För Hofors BMX & Skate är den nya hallen en fullkomlig framgång. Sedan föreningen startade verksamhet i hallen i april har medlemstalet vuxit från 50 till 360. Susanna Magnusson betonar att det möjliggjorts med den nya hallen.

– Äntligen har politikerna förstått att BMX är en sport, säger Susanna Magnusson.

Annons