Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär väljer att plugga i Gävle trots all restid

/
  • UTPENDLARE. Pär Andersson tar epatraktorn till tågstationen i Robertsholm, sedan tåg och buss för att komma till John Bauer-gymnasiet i Gävle. Det är en total restid på 1,5 timme enkel väg. ”Men det är det värt, jag tycker inte det är något problem när jag får läsa it som är det program jag vill gå”, säger han.

Björkhagsskolan raggar elever i Storvik, satsar på bärbara datorer och gemensam ingång på samhälls- och naturprogrammen. Allt för att säkra skolans överlevnad.

Pär Andersson är en av de Hoforsbor som ändå valt att pendla till John Bauer-gymnasiet i Gävle, trots att det innebär en restid på tre timmar om dagen. Anledningen är att de har ett it-program som inte finns i Hofors.

Annons

I dag är det öppet hus på Björkhagsskolan i Hofors och i år är det extra viktigt för gymnasiet att visa upp sig från sin bästa sida. Det är inte mer än drygt 100 nior som söker till gymnasiet inför nästa år och av erfarenhet vet skolan att många väljer att läsa på andra orter.

Av den anledningen har Björkhagsskolan satsat extra mycket på marknadsföring i år, bland annat har man varit i Storvik för att ragga elever. Att alla ettor på samhälls- och naturprogrammet från nästa höst även får varsin bärbar dator är ytterligare ett dragplåster.

Tre timmars restid per dag

Vad Hofors inte kan konkurrera med är det breda programutbud som finns i Sandviken och Gävle. Pär Andersson är en av dem som därför valt att pendla.

– Det beror på att jag ville gå på it-programmet och det finns inte hemma. Jag valde mellan el-programmet i Hofors eller det här. Det här utbildningen är inriktad mot datorer och datoranvändning och det är jättebra, det är precis det här jag har velat gå, säger han.

Men hans val innebär också en restid på sammanlagt tre timmar om dagen.

– Det är långt att pendla ända till Gävle varje dag och det händer att elever kommer tillbaka på grund av pendlingen, säger syokonsulenten, Susanne Haglund.

Pluggar på tåget

En termin har gått för Pär Johansson och de tre timmarna extra om dagen är inget som stör honom.

– Det är inga problem, det fungerar bra. Dessutom kan jag plugga på tåget så har jag det gjort när jag kommer hem, säger han.

I Hofors är elprogrammet och industriskolan de mest populära programmen, medan de teoretiska inriktningarna länge haft betydligt färre sökande. Kommunen har nu beslutat att lägga ner handelsprogrammet för att spara pengar. Det finns också ett beslut om gemensam ingång till samhälls- och naturvetenskapliga programmet. Det innebär att de samläser vissa kurser, framför allt i ettan.

– Vi är rädda att samläsningen urholkar kvalitén, men för att ekonomiskt kunna klara att ha två separata klasser måste vi ha över 32 elever sammanlagt. Det är en anledning till att vi marknadsfört oss i Storvik, säger gymnasieläraren Lennart Engström.

Mer läsning

Annons