Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchef vill se över Ekendahls roller

/

Personalchef Ulf Back föreslår till politikerna att Christer Ekendahl återgår till att bara vara vd för de kommunala bolagen och att Hofors kommun rekryterar en ny ekonomichef. Moderaterna och Folkhemmet är nöjda med att frågan tas upp.

Annons

– Men vi låter honom sitta kvar till i höst för att inte tappa tempo i budgetsarbetet och det är litegrann så att det fattas pengar också, säger Kent Olsson (FHT).
Resultatet av Arbetarbladets granskning av Christer Ekendahls många chefroller inom kommunen blev ett förslag på förändring.


"Med anledning av de farhågor som uttrycks i enkät i Arbetarbladet angående jäv, kvalitet, misstroende och arbetsmiljö", skriver Ulf Back i sitt förslag som går ut på att Ekendahl lämnar uppdraget som ekonomichef.
– Jag blev väldigt förvånad när jag fick se det här. Jag förespråkar absolut att Ekendahl bara ska ha en chefsroll, det har oppositionen sagt redan innan jul, då hände som vanligt ingenting. Men nu, när Arbetarbladets artikel väckte så starka reaktioner, då är man plötsligt beredda att se över det hela, säger Alf Persson (M).


Personalchef, Ulf Back, föreslår till politikerna i personal- och ekonomiutskottet att en ny extern ekonomichef rekryteras samtidigt som Christer Ekendahl går tillbaka till att bara arbeta som vd för bolagen i kommunkoncernen.
Det finns även andra chefer som sitter på flera poster och Ekendahl är även it-chef.

Enligt Ulf Backs beräkningar skulle det kosta kommunen 2,5 miljon om året att rekryteras nya medarbetare för de tjänster som i dag är samordnade.
– Självklart blir det inte lika hög kvalitet om någon sitter på flera poster, men det är också en fråga om pengar, säger Ulf Back.


Och politikerna drog öronen åt sig när det såg vilka summor det skulle handla om.
– Det är en utopi som ekonomin ser ut i dag, tyvärr, säger Alf Persson (M).
– Det är en liten kommun och vi har inte råd att ha en chef på varje post, säger Marie-Louise Dangardt (S).


Trots att personalchefen skriver att samordningen "inneburit betydligt lägre kvalitet i det administrativa arbetet" sköts ändå beslutet om att anställa ny ekonomichef på framtiden.
– Vi låter Christer Ekendahl sitta kvar till i höst för att inte tappa tempo i budgetsarbetet och det är litegrann så att det fattas pengar också. Ulf Backs förslag låter vi vara vilande tills vidare, säger Kent Olsson (FHT).
– Vi ska göra en utvärdering, sedan får vi se vad som händer med den här skrivelsen, säger Dangardt (S).

Annons