Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia - hemlösa kvinnors frisör

/
  • Frisör för de hemlösa. Firsören Pia Möller andersen från Torsåker har valt att hjälpa de mesta behövande kvinnorna på sitt sätt, nämligen genom sax och kam. Fyra gånger per år åker hon till Stockholm för att klippa hemlösa kvinnor.

Fyra gånger per år reser hon till Stockholm med sax och kam.

Under en dag klipper sedan frisören Pia Möller Andersen hemlösa kvinnor som kommer till Klaragården.

– Alla har rätt att få vara fin i håret, säger hon.

Annons

Hon är som de allra flesta frisörer. Redo att klippa dina kluvna toppar eller förändra din frisyren till det bättre. Men Pia Möller Andersen i Torsåker träffar långt ifrån kunder som alltid har råd att plocka upp plånboken och betala för att bli av med lite hår. Till Klaragården i Stockholm kommer kvinnor som på ett eller annat sätt blivit hemlösa. Det är dessa människor som Pia valt att hjälpa på sitt sätt, med sax och en kam.

– De här kvinnorna är precis som vem som helst som går till frisören, de vill ha de där lättskötta frisyrerna, precis som alla andra. Och det enda kravet jag har, precis som för alla andra, är att håret ska vara nytvättat, säger Pia.

På tisdag medverkar hon i Kanal 5:s nya program om eldsjälar. Där berättar hon om hur hon valt att resa till Stockholm fyra gånger per år och ställa upp som en klippande volontär.

Idén till att lämna sin vanliga kundkrets i Torsåker fick hon från föreståndaren på Klaragården, Gill Edin, tidigare Torsåkersbo och gammal klasskamrat med Pia. Behovet av volontärer till Klaragården var stort och när Pia fick en förfrågan om att hjälpa till var svaret givet.

– Först funderade jag över vad jag kunde ställa upp med. Men det var ju så självklart, klippningar så klart, ler Pia.

Sedan dess har det gått några år och nu är Pia och hennes sax ett välkänt inslag på Klaragården. Hon minns en kvinna speciellt mycket. Kvinnan var narkoman och väldigt utåtagerande. Vid det första mötet var kvinnan otroligt spänd och det var inte ens säkert att hon skulle sitta kvar i stolen under tiden Pia skulle klippte hennes hår.

– Det gällde att ta det varsamt med henne annars hade hon kunnat resa sig upp och bara gå. Något år senare träffade jag henne igen, då hade hon helt förändrats och hejade glatt, det värmde, säger Pia.

När Pia berättar om sina upplevelser och de livsöden hon mött poängterar hon när hon säger:

– Den som säger att pengar och utseende inte spelar någon roll är själv både rik och vacker.

Mer läsning

Annons