Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusresultat belönas med fest i Hofors

Trots lågkonjunkturen och stora minskningar i skatteintäkter som följd gör Hofors kommun en rejäl vinst för 2009.

Nu belönas personalen med fest och till det avsätter kommunen närmare en halv miljon kronor.

Annons

Det såg länge dystert ut ekonomiskt för Hofors kommun förra året, men efter en rad åtgärder och framför allt oväntade intäkter blir resultatet ändå dryga 10 miljoner plus, enligt en första preliminär prognos.

Kommunen firar genom att avsätta 400 000 kronor för trevligheter för all personal. Det blir upp till varje avdelning att själva bestämma exakt hur pengarna ska användas, socialnämnden ska till exempel ha fest på Folkan.

– De har gjort ett oerhört bra jobb. Vi har tagit ett antal beslut om jobbiga besparingar och vikarie- och inköpsstopp har verkligen märkts ute i verksamheterna, motiverar kommunalrådet, Marie-Louise Dangardt (S).

Nedläggningar bakom

Bakom det positiva resultatet finns utöver avtalspensionering och vikarie- och inköpsstopp, nedläggning av den nattöppna förskolan, Bodås skola, även bonus för minskad sjukfrånvaro och extra krispengar från regeringen.

Kommunen tjänar 5 miljoner på att personalen har varit friskare och extramiljoner från staten delades ut i slutet av året.

– Det bidrog till att vi slapp ytterligare åtgärder, säger Dangardt.

För trots kommunens stora plus, även efter att skulden från 2008 är betald anser hon inte att besparingarna var för stora.

– Nej, vi gjorde helt rätt och det är tufft även framåt.

Annons