Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gjorde inte fel när Adel hämtades

/

Gränspoliserna i Gävleborg gjorde inget fel när de hämtade Enayatulla Adel för avvisning. Det anser Justitieombudsmannen som granskat hämtningen efter en anmälan från advokaten Tryggve Emstedt.

Annons

På lördag är det ett år sedan Enayatulla Adel utan förvarning hämtades och fördes till Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på avvisning till Afghanistan. Han höll på att göra sig färdig för skolan när fyra gränspoliser kom vid sju-tiden på morgonen. De gick in med nyckel i hans lägenhet och han fick lämna ifrån sig mobiltelefonen utan att hinna ringa någon. Han tvingades också gå på toaletten med dörren öppen. Polisernas agerande JO-anmäldes av Tryggve Emstedt som tyckte att de agerat onödigt brutalt.

I svaret till JO uppger polisen att man dök upp utan förvarning för att Enayatulla Adel annars antogs försvinna. Han gick sedermera under jorden sedan Migrationsdomstolen beslutat att han skulle släppas från förvaret i Gävle och han håller sig fortfarande gömd. Willy Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävle, skriver i sitt svar att poliserna ringde och knackade flera gånger på dörren innan de gick in i lägenheten. Att toalettbesöket bevakades är rutin så att den omhändertagne inte kan skada sig själv eller rymma. Att Enayatulla Adel inte fick använda sin mobiltelefon ska ha beslutats av säkerhetsskäl, av rädsla för ett eventuellt fritagningsförsök.

JO anser i sken av det som framkommit att det inte finns några skäl att kritisera polismyndigheten i Gävleborg.

Mer läsning

Annons