Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Polisen ska vara ute på gatorna”

/
  • POLISNÄRVARO. På gårdagens fullmäktige var både länspolismästare Christina Forsberg och närpolischef Rolf Sundqvist närvarande för att informera om de förändringar som väntar. De hade en positiv bild av framtiden att förmedla, trots kristider inom myndigheten. Samtidigt som polisstationen stängs ska polisen bli synligare ute på gatorna.

Länspolismästare Christina Forsberg anser att främsta uppgiften för polismyndigheten är att bli mer synlig. I Hofors ska det uppnås genom att stänga polisstationen och öppna ett medborgarkontor där kommunpersonal hanterar myndighetens serviceärenden. Polisens resurser ska i stället läggas på att vara ute på gatorna och i skolorna.

Annons

Polisstationerna på tre småkommuner i Gävleborg ska stänga och i stället ska kommunanställda utbildas för att kunna ta emot enklare polisiära ärenden. Ockelbo var först ut, där inrättades ett slags medborgarkontor redan i februari. Meningen är nu att Hofors och Ovanåker ska komma efter.

– I Ockelbo har det gått galant och jag hoppas att uppnå en ökad tillgång till svensk polis även i Hofors och betydligt bättre service än det öppethållande vi har nu som är två dagar i veckan, säger Christina Forsberg.

När hon informerade åhörare och politiker på gårdagens kommunfullmäktige berättade hon att hennes syfte är att använda polisresurserna till att vara ute i samhället i stället för på ett kontor.

– Vi ska kliva ur radiobilarna och patrullera. Vi ska jobba för att hitta två kommunpoliser som jobbar mot just Hofors, vi vill åstadkomma att det finns kända poliser som rör sig här.

Kommunalråd Marie-Louise Dangardt (S) som tidigare varit skeptisk till konceptet med ett medborgarkontor ställde sig nu positiv till myndighetens nya vision.

– Jag instämmer. Vi ska samarbeta och tant Agda ska inte behöva vara rädd när hon går ut, tillsammans ska vi förmedla att det är tryggt att bo i Hofors.

Enligt länspolismästarens förslag ska kommunen och polisen skriva ett avtal om vilka områden som ska stå i fokus för det polisiära arbetet i just Hofors utifrån den problematik som finns här. Underlaget ska jobbas av polisen och kommunen gemensamt.

Mer läsning

Annons