Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker fick framtidsråd om Hoforshus

Om det finns en köpare – sälj! Om inte riv! De råden fick Hofors politiker på måndagen av en konsult som har sett över Hoforshus bostadsbestånd.

Annons

Mats Lundberg från konsultföretaget, KPMG, har haft till uppgift att se över Hoforshus och komma fram med förslag på hur kommunen och Hoforshus på bästa sätt hanterar den vikande bostadsmarknaden på orten.

På måndagens kommunfullmäktige presenterades resultatet av ett seminarium med som konsulten höll med representanter från bostadsbolaget i augusti.
– Hofors är inte unikt, man sitter egentligen i samma båt som alla andra bruksorter, säger Mats Lundberg.

Av de cirka 1 400 lägenheter som bostadsbolaget äger står 150 tomma. Lundberg menar att en orsak är eftersatt underhåll, nya hyresgäster kräver troligtvis högre standard. Det finns också för många smålägenheter. Dessutom gör de låga huspriserna i Hofors tätort att det är billigare att bo i eget hus än i Hoforshus treor eller fyror.
– Det är en ordentlig utmaning i det här, konstaterar han.

Hans råd är att sälja, riva eller omvandla bostäderna till lokaler för annan verksamhet.
– Sälja är lysande om du har en köpare, men frågan är vem som vill köpa de sämsta husen?

Och vad händer om ni säljer de bästa husen?
I stället är alternativet att riva. Men även det kostar pengar, mellan 70-80 000 kronor per lägenhet. Det är ändå hans bästa råd.
– Det kommer storma en del när ni beslutar om det, men det går över - folk glömmer, lovar han.

Hans sista alternativ var att bygga om tomma bostadshus till lokaler för andra verksamheter. Eventuellt med hjälp av Statens bostadsomvandlingsbolag, SBO.
– Men det är heller inte gratis, då betalar dock kommunen för att ha verksamhet i husen istället för att de står tomma, säger Mats Lundberg.

Annons