Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill rädda Folkets hus – men pengar saknas

Barn och utbildningsnämnden vill absolut rädda kvar Folkets hus. Politikerna vill även genomföra Entré Ungdom – som tidigare lagts på is. Men samtidigt saknas 7,8 miljoner i nämndens budget för nästa år.

Annons

Hofors kommuns bidrag till Folkets hus på 1,5 miljon kronor årligen är hotat. Pengarna betalas ut av Barn och utbildningsnämndens kultur- och fritidsutskott, under posten bidrag till samlingslokaler. Kommunfullmäktige beslutade i juni att det är en pott som ska minskas nästa år.

Men nämndens politiker är inte villiga att helt ta bort bidraget till föreningen.

– Vi har sagt att vi vill att Folkets hus ska överleva. Vi ska inte rycka undan benen för dem, säger BUN:s ordförande, Kennth Axling (S).

Planen är även att under nästa år genomföra det efterlängtade Entré Ungdom som tidigare i år lagts på is. Det skulle innebära att fritidsgården tas över i kommunens egen regi och slås ihop med Kulturskolan. Verksamheten skulle dock placeras i Folkets hus och lokalerna som i dag inte är godkända av Arbetsmiljöverket ska då byggas om.

– Under förutsättning att vi får igenom vår budget så blir det så, säger Kennth Axling.

Samtidigt drar man över ramarna med 7,8 miljoner i det förslag på budget för 2010 som nämnden nu överlämnat till kommunstyrelsen. Trots att man gjort sammanlagda nedskärningar motsvarande 10 miljoner kronor.

– Det är fruktansvärt mycket pengar och vi i nämnden kan inte själva besluta om det här. Vi måste ta bort hela verksamheter och det är saker som kommunfullmäktige måste besluta om, säger Kenneth Axling.

Annons