Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna sa nej till Vindkraften

/
  • Så kunde den planerade parken ha sett ut, enligt Eons egna fotomontage.

Nu säger politikerna slutgiltigt nej till Eons vindkraftpark Tjärnäs.
– Det är olyckligt för Hofors, Hedemora och Sverige, säger Stina Albing, Projektledare Eon.

Annons

Under flera år har frågan om vindkraftparken Tjärnäs diskuterats i Hofors. Men på måndagens kommunfullmäktige satte Hofors politiker till slut stopp för Eons planer. Det trots att bolaget har lyssnat på kommunens synpunkter och reviderat sitt förslag.

– Vi är helt eniga om att använda vårt kommunala veto mot Eons förslag. Ingen ledamot reserverade sig mot det beslutet, säger Marie-Louise Dangardt (S) kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Varför röstade ni nej trots att Eon reviderat sitt förslag efter era önskemål?

– Därför att parken planerades i ett område som har ett viktigt natur- och kulturhistoriskt värde. Det är så många Hoforsbor som använder området, vilket gör att vi är helt på det klara att vi inte ska ha någon vindkraftpark där, säger Marie-Louise Dangardt.

I april lade Eon fram det nya förslaget om att halvera parken från 27 till 15 vindkraftverk. Sex av de planerade verken skulle ligga i Hedemora kommun och nio i Hofors kommun.

Eon har arbetat med projektet sedan 2011 men har nu nått vägs ände. De kan inte överklaga Hofors veto trots att Hedemora kommun sagt ja till parken.

– Det är olyckligt för Hofors, Hedemora och inte minst Sverige att det inte blir någon park trots goda förutsättningar. Hofors grunder är oklara och vi har tillmötesgått deras krav, säger Stina Albing.

Nu ska Eon försöka formulera om ansökan och ha parken enbart i Hedemora kommun.

– Då blir det kanske i stället i Hedemora som det kommer att finnas två heltidsjobb i 25 år för driftteknikerna, plus ett ekonomiskt uppsving i kommunen för de byggare som ska bygga den eventuella parken, säger Stina Albing.

Den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden, skulle diskuteras på det extrainsatta kommunstyrelsemötet på måndagen. Men det flyttades i stället fram till styrelsemötet måndag 25 maj.

Mer läsning

Annons