Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor råder Hofors att sälja hus

/
  • Sälja hus. Kurt Wickman, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Gävle, råder Hofors kommun att sälja hus. ”Man får inte vara så ideologisk. En privat ägare är lika bra som en kommunal”, menar han.

Kurt Wickman, professor

i nationalekonomi, anser att husrivningar är resursslöseri. Det är bättre att sälja husen till en privat ägare.


– Genom att riva hus försvarar kommuner en monopolistisk ställning och det är inget annat än stolliga provet, säger han
.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget Hoforshus har överkapacitet. I dag står 132 lägenheter tomma och i takt med att befolkningen i Hofors kommun minskar så sjunker även efterfrågan på lägenheter.

Nästa år räknar kommunledningen med att 50–60 lägenheter ska rivas. En del av intäkterna från skattehöjningen ska gå till att finansiera husrivningarna.

Kurt Wickman, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Gävle, är bosatt i Bodås i Hofors kommun. Han anser att husrivningar är en olämplig lösning.

– Det uppenbara rådet är att sälja husen. Man ska aldrig riva hus, det är kapitalförstöring. Om kommunen inte klarar av att förvalta husen ska man sälja dem för det pris man kan få. Man får inte vara så ideologisk. En privat ägare är lika bra som en kommunal. Genom att riva hus försvarar en kommun sin monopolistiska ställning, säger han.

– Är det något vi inte behöver så är det en skattehöjning. Det är avskräckande för människor som tänkt bosätta sig i kommunen och företag väljer andra orter för etableringar, säger han.

Om kommunen river hus står den ändå kvar med skulden för de lån de en gång tog för att bygga husen. Samma sak gäller om de säljer husen till en privat ägare för ett pris under det bokförda värdet.

I slutet av november ska Statens bostadskreditsnämnd, BKN, besöka Hofors kommun. Man ska då inleda en diskussion om ekonomiskt stöd i samband med husrivningar.

– Jag tror att kommunen hoppas att staten ska lösa ut husen. En långivare vill i regel ha omedelbar betalning när säkerheten försvinner, säger Kurt Wickman.

Anette Jansson på Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att kommunala bostadsbolag i första hand måste få ekonomin att gå ihop och de kan inte vältra över kostnaderna för tomma lägenheter på hyresgästerna.

– Det är dyrt för en kommun att ha tomma lägenheter. Driftskostnaderna måste täckas och om man inte river lägenheter kommer det att bli ännu dyrare i framtiden.

– Står lägenheter tomma har man uppenbarligen ett problem att få dem uthyrda. Rent rationellt kan det vara nödvändigt att riva hus. Men att göra det är en symbolfråga. Det visar att utvecklingen är negativ, säger Anette Jansson.

Mer läsning

Annons