Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånarna riktade geväret mot Anne

/
  • inbrott och rån. Anne Persson har haft Timebutiken i Hofors i elva veckor. Förra veckan hade hon inbrott och i onsdags kväll blev hon rånad. ”Jag var livrädd att de skulle skjuta mig”, berättar hon.

Anne Persson jobbade ensam i Timebutiken i Hofors i onsdags kväll. Då hörde hon dörren öppnas och trodde att en kund kommit in. Men när hon tittade upp såg hon rakt in i en gevärspipa.
– Först trodde jag att det var ett skämt. Sedan blev jag alldeles iskall, berättar hon.

Annons

Efter att det varit fullt upp hela onsdagen hade Anne Persson, som äger Timebutiken på Bruksgatan i Hofors, precis skickat hem en av sina timanställda och höll på att plocka lite i butiken.

Hon tog hand om några enstaka strögäster och strax innan 21 skulle hon skicka iväg ett mejl.

– Jag hörde dörren öppnas när jag stod framför datorn, men skulle bara avsluta och trycka på skicka-knappen först, berättar Anne Persson.

När hon tittade upp hade hon ett avsågat hagelgevär rakt framför ögonen.

– Jag fattade ingenting. Jag trodde att det var ett sjukt skämt som hade med skolavslutningarna att göra. Men när han sa ”Upp med händerna”, insåg jag att det var på riktigt.

När Anne Persson förstod att rånaren menade allvar blev hon alldeles stel.

– Jag tänkte att det gäller att hålla sig i skinnet och inte göra någon hastig rörelse så att han kände sig hotad.

Hon höjde armarna över huvudet och tittade ner i golvet. Rånaren kom runt disken och började rafsa i kassalådan. Under tiden kom ytterligare en rånare in i närbutiken.

– De frågade var nyckeln till kassaskåpet fanns och sedan började de slänga pengarna ner i en väska.

Bytet blev ett par tusenlappar och några cigarettlimpor.

Anne Persson beskriver hur hon hela tiden var livrädd att de ändå skulle skjuta henne.

– Jag tänkte att även om jag gjorde som de sa kunde de skjuta mig av misstag.

Rånarna sa åt henne att lägga sig ner på golvet. Innan de försvann från platsen på en crossmotorcykel hotade de även en kund som kom in i butiken.

– Kunden hjälpte mig att ringa polisen och de kom efter en halvtimme, säger Anne Persson.

Polisen spärrade genast av ett område utanför butiken och i går förmiddags genomförde man en teknisk undersökning. Efter det valde Anne Persson att öppna igen.

– Men många av barnen som hade skolavslutning i kyrkan på förmiddagen blev besvikna över att de inte kunde köpa glass här efteråt för då var det fortfarande stängt.

Något signalement på rånarna har hon inte kunnat ge polisen.

– Den ena hade mc-hjälm, glasögon och handskar, det vet jag. Annars är det bara blankt när jag försöker föreställa mig dem.

Hon är fortfarande skärrad över det som hänt och har gråtit mycket.

– Samtidigt är jag glad att det var jag som stod här och ingen av ungdomarna. Och jag är väldigt glad att inte mina barn fanns i butiken.

Anne Persson arbetade tidigare på kommunen och har bara haft Timebutiken i elva veckor. I förra veckan hade hon inbrott. Då krossades rutan på entrédörren. Nu har hon alltså även blivit rånad.

– Nu ska jag installera både larm och kameror, säger hon.

Mer läsning

Annons