Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Östman överklagar fängelsedomen

Hoforsföretagaren Reidar Östman vill få sitt straff prövat i hovrätten. Han dömdes till 1,5 års fängelse för grovt insiderbrott i Stockholms tingsrätt tidigare i vår.

Annons

Reidar Östman överklagar genom sin advokat Tomas Östman tingsrättens dom.

Han vill också befrias från skyldigheten att betala tillbaka kostnaden för försvaret i tingsrätten.

Reidar Östman dömdes för insiderbrott sedan han sålt sina och moderbolaget R Östman Invests aktier i börsnoterade Scanmining.

Affären gjordes strax innan bolaget gick i konkurs.

Samtidigt satt han även i Scanminings styrelse och Stockholms tingsrätt har därför gjort bedömningen att han har haft mer information inför försäljningen av aktierna än den som varit tillgänglig för marknaden.

Straffet på 1,5 års fängelse är det strängaste som tilldelats i liknande fall i Sverige.

Tingsrätten framhöll bland annat att Reidar Östman är en etablerad företagare, att han var den tredje största aktie-ägaren i Scanmining och är en erfaren aktör på aktiemarknaden.

Ekobrottsmyndighetens vice kammarchef, Yngve Rydberg, svarar på överklagan genom att yrka att Reidar Östman döms till ett ännu längre fängelsestraff.

Som grund för det anger han att det varit fråga om systematisk insiderbrottslighet och att denna avser mycket betydande belopp.

Yngve Rydberg begär också att Reidar Östman och hans bolag R Östman Invest AB som bland annat äger Hoforsföretaget TIM ska betala tillbaka de 2,8 miljoner kronor som han ålagts göra, enligt tingsrättens dom.

Summan motsvarar vinsten på aktieaffärerna.

Mer läsning

Annons