Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer: Vi måste spara på personalen

/
  • mindre personal. Rektorerna och förskolecheferna i Hofors ser inget annat sätt att spara 3,5 miljoner kronor än att dra ner på personal. Samtidigt varnar man för att det kan leda till att eleverna får svårare att nå målen. Bilden är tagen på Solberga skola i ett annat sammanhang.

Det finns inga andra sätt att spara 3,5 miljoner kronor inom barnomsorgen och skolan än att dra ner på personal.

Det menar rektorerna och förskolecheferna i Hofors och varnar för allvarliga konsekvenser.

Annons

Om knappt två veckor ska barn- och utbildningsnämnden besluta hur man i år ska spara 3,5 miljoner kronor.

I veckan gav tjänstemännen politikerna en information om läget.

Med sig att diskutera med sina partikamrater fick de material med bland annat konsekvensbeskrivningar från samtliga rektorer och förskolechefer.

Sparbetinget ska fördelas mellan alla skolorna och förskoleområdena. I materialet framgår att rektorerna och cheferna ser personalneddragningar som enda sättet att spara så mycket pengar.

– Att minska på material går inte. Det skulle innebära att så gott som hela läromedelskontot för både skola, förskoleklass och fritidshem försvinner, skriver till exempel Eva-Britt Dandanell, rektor för Värnaskolan, som enligt förslaget ska spara 320 000 kronor.

På Värnaskolan ser man inget annat alternativ än att dra ner med en 75-procentstjänst.

Så resonerar man även på de andra skolorna och de tre förskoleområdena.

Samtidigt varnar alla för negativa konsekvenser som att personalneddragningarna kan leda till att färre elever klarar målen, ökad stress för personalen och att större barngrupper riskerar att påverka barnens inlärningsförmåga långt upp i åldrarna.

Marie-Louise Dangardt, S, har sagt att hon tror att det finns andra sätt att hämta hem miljoner än att dra ner på personal. Till exempel att skolpersonal, som i dag äter gratis samtidigt som de vaktar eleverna i matsalen, ska få betala för sin lunch.

Som en passning till kommunalrådet har Petreskolan bett Hoforshus räkna på vad en personalmatsal skulle kosta. 2 miljoner kronor hamnar prislappen på.

Mer läsning

Annons