Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutiningrepp förstörde livet för Britt-Marie, 41

/
  • MÅSTE VILA. För ett år sedan fick Britt-Marie Hillberg i Hofors sin livmoder bortopererad. Men det som skulle vara ett enkelt rutiningrepp förstörde hennes liv. Hennes inre organ växte ihop och i dag kan Britt-Marie på grund av smärtor bara vara uppe fyra timmar om dagen. Nu har hon anmält kvinnokliniken i Gävle till Socialstyrelsen.

Britt-Marie Hillberg i Hofors levde ett aktivt liv med två barn, fyra hundar och ett stort naturintresse. Men det som skulle vara en ren rutinoperation ändrade på det.

Annons

Hennes inre organ växte ihop och i dag kan Britt-Marie bara vara uppe fyra timmar om dagen innan hon får för ont och måste vila.

Nu har hon anmält kvinnokliniken i Gävle till Socialstyrelsen för att ha fördröjt hennes vård.

Hemma hos Britt-Marie Hillberg, 41, i Born hälsar två schäfrar välkomna ute på gården och inne i huset nosar en schäfer och en tax nyfiket på oss.

– Min man ska precis ta dem på promenad. Själv kan jag inte längre gå med den yngsta tiken i koppel eftersom hon drar, berättar Britt-Marie.

För precis ett år sedan fick hon sin livmoder bortopererad för att få stopp på rikliga blödningar och smärtor i samband med mens.

Hysterektomi är en vanlig gynekologisk operation och ungefär var tionde kvinna i Sverige genomgår ingreppet. Risken för komplikationer var liten, fick Britt-Marie veta.

Första veckan efteråt mådde hon bra, men sedan började Britt-Marie, som till vardags arbetar som kundansvarig på Vendator, ana att något var fel. ”Urinvägsinfektion”, sa läkarna, men hon stod på sig. En titthålsoperation i juni visade att flera organ, däribland urinblåsan, växt ihop med operationsärret.

– Du måste ha haft mycket ont, sa ansvariga läkaren på kvinnokliniken efteråt och tillade att de skulle bli tvungna att öppna Britt-Marie igen för att verkligen få isär allt.

Detta gjordes i augusti. Då satt tarmar ihop med tarmar som satt ihop med bukvägg. Äggledare och äggstockar på höger sida var ihoptvinnade med blodkärl och urinblåsan satt helt fast.

Ganska snart efter operationen fick hon dock ont igen.

– Men nu skulle det inte gå att öppna mig fler gånger utan jag fick beskedet att jag betraktades som medicinskt färdigbehandlad, berättar Britt-Marie.

Hon skulle i stället få träffa en smärtläkare som kunde skriva ut smärtstillande.

Själv kände hon det som att livet tog slut. Från att ha varit en aktiv person som tränat sina hundar och stöttat sina tonårsdöttrar i deras fritidsintressen, till att äta stark medicin och knappt orka vara uppe alls.

Nu har Britt-Marie anmält kvinnokliniken till Socialstyrelsen. Främst för att de flera gånger dröjt med att skicka remisser. Det är Britt-Marie själv som hela tiden fått tjata och ligga på för att få vård.

– Bland annat har de tappat bort mig i systemet.

Hon ifrågasätter också att hon aldrig har fått komma till en bukspecialist.

– Läkarna på kvinnokliniken har svarat att ”det vi ställer till ska vi själva också rätta till”.

Mer läsning

Annons