Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så räddades jobben på Ovako

/
 • OROLIGT. Anette Töresvoll, som jobbar som operatör på ett av Ovakos rörverk, känner av lågkonjunkturen trots att bara två på hennes avdelning har fått sluta. Även om hon uppskattar utbildningen som företaget och facket erbjuder när produktionen går på lågvarv hade hon hellre sett att det gick för högtryck.
 • GLAD ATT FÅ VARA KVAR. Anders Hedlöf har inte jobbat särskilt länge på Ovako och tror själv att han skulle ha legat         risigt till om företaget hade varslat fler. Därför är han glad för de gemensamma lösningar som Ovako och facket förhandlat fram för att spara pengar när produktionen går på lågvarv.
 • NÖJD. Tony Olsson, som jobbar ute i rörverket på Ovako, tycker att företaget än så länge har hanterat lågkonjunkturen på bästa möjliga sätt. Här samtalar han med Magnus Andersson från IF Metall som anordnar utbildningar för arbetarna när produktionen går på lågvarv.

Förutom de 56 personer som fått sluta har Ovako och Metalls gemensamma svar på lågkonjunkturen hittills varit bonusledighet och utbildningspaket.
En bra lösning, tycker arbetarna eftersom många på så vis har fått behålla jobben.
– Annars hade vi varit arbetslösa nu, i alla fall jag som inte har jobbat så länge, säger Andreas Hedlöf.

Annons

Förra året var det femskift som gällde på Ovakos rörverk. I dag är efterfrågan på företagets produkter betydligt mindre och rörverk fyra och fem är de enda som är igång.

Här jobbar man nu bara treskift, vilket innebär att varje skiftlag bara behövs i produktion tre av månadens fyra veckor.

– Visst känns det oroligt och det är tråkigt att se hur folk bara försvinner. Det märks och syns. Men man hoppas ju att det ska vända, säger Annette Töresvoll som jobbar som operatör med ansvar för riktverket.

På hennes avdelning har ändå bara två personer fått gå hem och totalt sett har Ovako hittills inte varslat lika många som andra företag. 56 personer har tvingats sluta.

Företaget har, istället för att säga upp folk, kommit med flera gemensamma lösningar tillsammans med facket för att spara pengar.

– Det här är nog den smartaste och bästa lösningen företaget har gjort under någon lågkonjunktur. Det är bättre än på de flesta andra ställen, säger kollegan Tony Olsson som jobbat på Ovako i många år och upplevt betydligt tuffare neddragningar.

Den intjänade bonusen som alla medarbetare skulle ha fått ut i pengar under våren har till exempel använts till att betala löner till dem som fått ledigt eftersom hela produktionslinor legat nere. Nu har den tiden utökats med ytterligare 72 timmars bonusledighet.

– Det är en okej lösning, men hellre femskift och full fart, säger Andreas Hedlöf som inte jobbat alltför länge i företaget och därför legat i riskzonen för att bli uppsagd.

Utbildningspaket är en annan insats som bekostas av företaget och facket gemensamt.

Annette, Tony och Andreas har till exempel en utbildningsvecka i månaden.

Två dagar använder företaget till fortbildning och tre av dagarna står facklig grundkurs på schemat.

– Det är bättre än att inte ha något att göra. Och jag har faktiskt fått mer helhetsperspektiv genom företagets utbildning, fått mer inblick i saker. Men visst vill man ju att det ska gå bra, så vi får jobba på som vanligt, säger Annette Töresvoll.

Det är dock troligt att Ovako måste göra mer för att möta den stora ordernedgång som svackan i världens ekonomi medför.

Något som facket har diskuterar med företaget är Metalls centrala avtal med förkortad arbetstid mot lägre lön.

En lösning som det finns delade känslor för.

– Det blir ju kännbart, det blir det, säger Tony Olsson.

– Samtidigt, har du jobbet kvar är det ju bra, säger Andreas Hedlöf.

Mer läsning

Annons