Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fler lockas att flytta till Hofors

Det var 17 år sedan Hofors kommun kunde visa upp ett plus i stället för minus i befolkningsstatistiken.

Men tillsammans med Entré Hofors ska nu kommunen vända den negativa trenden.

– Man ska stolt kunna säga att man bor i Hofors, säger kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt.

Annons

Sedan 1960-talet, med några få år som undantag, har antalet invånare i Hofors kommun ständigt minskat, och år 2010 lär inte bli en trendbrytare. Innan det här året är slut räknar kommunen med att befolkningen har minskat med 135 personer sedan 2009.

Undantaget i den minskande trenden är 1993, då ökade plötsligt befolkningen med 24 personer. Det var för 17 år sedan. Men nu ska kommunen tillsammans med den ekonomiska företagarföreningen Entré Hofors åter vända trenden.

Nu finns en plan

Entré Hofors har tillsammans med kommunen tagit fram en kommunikationsplan för hur synen på Hofors ska förändras. Planen inriktar sig mot fyra målgrupper, de som bor i Hofors, de som har potential att flytta till Hofors, de som nyligen har flyttat till kommunen samt företagarna i kommunen.

Det handlar bland annat om att locka tillbaka före detta Hoforsbor till kommunen, skapa forum för företagarna, bjuda nyinflyttade på aktiviteter, och marknadsföra kommunen vid större arrangemang. Redan 2014 ska inflyttningen i kommunen vara större än utflyttningen enligt planen.

Stoltare budskap

– Det som vår kommun är bra på talar vi inte om. Vi är för dåliga på att framhäva det bra med Hofors. Genom att bli bättre på det blir kommunen en mer positiv kommun där alla är stolta att bo här, säger Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsens ordförande.

Genom åren har kommunen försökt med flera satsningar för att öka befolkningen Varför skulle den nya planen vara bättre?

– Därför att vi tar ett samlat grepp kring det här tillsammans med Entré Hofors. Genom att vi samverkar och blir duktigare på att sprida det positiva kommer det att leda till en bättre befolkningsutveckling, säger Marie-Louise Dangardt.

Kommunen kommer också enligt planen att skjuta till 400 000 kronor varje år till 2014. Totalt beräknas kommunikationsplanen att kosta knappt 4 miljoner kronor som ska finansieras av Hofors kommun, Entré Hofors och Hofors Invest.

Mer läsning

Annons