Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska handlarna locka Hoforsborna till butikerna

/
  • Vill att Hoforsborna handlar mer. Ulf Nilsson, butikschef för Coop Extra i Hofors, är tillsammans med alla andra handlare med i en riktad kampanj för att få Hoforsborna att handla mer hemma. ”Ett bra utbud handlar också om att ha kunder”, menar han.

Handlarna i Hofors tycker att invånarna handlar för mycket utanför kommungränser och för lite innanför.

Men nu ska de invanda vanorna ändras.

En riktad kampanj ska göra Hoforsborna till bättre konsumenter i sin egen kommun.

Annons

Med städer som Sandviken, Gävle och Falun runt hörnet är lockelserna till större köpcentrum inte långt borta för Hoforsborna. Men medan invånarna väljer att spendera pengar i en annan kommun ser de lokala handlarna oroligt på.

– Ett större köpcentrum lockar mer än det lokala, så är det i nästintill varje stad. Men för att vi här ska kunna ha ett utbud som kunderna vill ha gäller det också att kunderna handlar här, säger Ulf Nilsson, tillförordnad butikschef för Coop Extra i Hofors.

Startar kampanj

Han och många andra handlare i Hofors upplever att invånarna gärna åker någon annanstans för att handla innan de först kontrollerar det lokala utbudet av varor. I samband med julhandeln startar därför alla handlare i Hofors tillsammans med den ekonomiska föreningen Entré Hofors en kampanj.

– Vi behöver sätta fokus på frågan att det går lika bra att handla hemma som borta. Man spar både tid och pengar på det, säger Cecilia Klang, kommunikationsstrateg på Entré Hofors.

Kampanjen går ut på att Hoforsborna ska gynna den lokala handeln mer, både på kort och lång sikt. Samtidigt ska Hoforsborna också spara på miljön och bensinpengar genom att handla hemma.

– Vi har ju inte tagit fram någon ekonomisk aspekt på det här mer än att invånarna kommer att tjäna några tior i bensinpengar, säger hon.

Allt finns inte

Men både Cecilia Klang och Ulf Nilsson medger att allt inte går att köpa i Hofors. Ibland blir de var för sig tvungna att åka till en annan ort för att handla.

– Som möbler till exempel har jag inte handlat här. I en liten ort kan visst utbud av varor inte vara hur stort som helst och då blir man tvungen att åka någon annanstans, säger Ulf Nilsson.

Under onsdagen startar kampanjen med att handlarna kommer att sälja tygkassar för 20 kronor med texten Jag handlar lokalt.

Tygkassen kommer också att delas ut gratis till de kunder som handlar för 500 kronor. Kampanjen kommer sedan att pågå under en obestämd tid.

– Ja, alltid om jag får bestämma, säger Ulf Nilsson.

Mer läsning

Annons