Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagas sneda rygg var livshotande

/
  • På utsidan syns och märks ingenting, men sexåriga Saga Wallberg som här sitter i mamma Marias knä har nyligen fått ett titanstag inopererat i ryggen. Ett ingrepp som har varit omvälvande för hela familjen. På bilden även pappa Daniel med syster Alva i sitt knä.
  • NYOPERERAD MEN SPRALLIG. Sexåriga Saga Wallberg, här i mamma Maria Wallbergs knä, hade en missbildning i ryggen vid födseln, men det avfärdades som ett skönhetsfel. Först för ett år sedan upptäckte Uppsalaläkaren Håkan Jonsson allvaret. Nu har Saga genomgått en omfattande operation. Den gick bra och nu är Saga lika sprallig och glad som tidigare igen.
  • SEN UPPTÄCKT. Pappa Daniel Wallberg tittar på röntgenplåtarna och funderar över hur läkarna i Gävle kunde avfärda dotterns missbildning i ryggen som ett skönhetsfel.

Skönhetsfelet visade sig vara livshotande. Först när Saga var fem år träffade hon en läkare som insåg verkliga riskerna med hennes sneda rygg.

– Det kom som en kalldusch, säger mamma Maria Wallberg.

Annons

Det är en sprallig sexåring som möter oss i hallen hemma hos familjen Wallberg. På utsidan märks det inget av det stora kirurgiska ingrepp som Saga genomgick för bara två månader sedan och som riskerade att göra henne förlamad.

När hon föddes visade röntgenbilder att hon hade en deformerad ryggkota och ett revben saknades. Ett skönhetsfel fick föräldrarna Maria och Daniel veta.

– Det trodde vi på och sedan dess har hon aldrig visat någon tendens att ha några men. Hon satt vid sex månader, gick när hon var kring ett år och hon har kunnat springa och cykla som vilket barn som helst, berättar Maria.

Men Saga blev bara snedare och snedare i ryggen ju mer hon växte.

– Vi började tänka att ska hon verkligen behöva se ut så här?

Saga hade hunnit fylla fem år när hon fick träffa läkaren Håkan Jonsson på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Och han levererade sanningen om hennes missbildning.

– Han sa att vi måste göra något direkt annars kommer hennes lungor tryckas ihop.

– Från att ha haft ett fullt friskt barn fick vi veta att hon kunde bli förlamad om operationen gick fel. För han sa direkt att det blir ett kirurgiskt ingrepp – och ett stort sådant. Det kändes brutalt, men han var så lugn och omtänksam. Han har aldrig försökt försköna och det har gjort att både vi fått ett oerhört förtroende för honom.

I fyra timmar i slutet på augusti i år låg Saga på operationsbordet. En titanstav monterades in i som rätar upp hennes rygg.

– Enligt läkaren har det lyckats väldigt, väldigt bra. Men det tog tid innan Saga rätade upp sig, det krävs en invänjningstid för kroppen att vara rak, säger Maria.

Redan nu kan Saga röra sig fritt och hon kan till och med gå på gymnastik.

Mer läsning

Annons