Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikchef tar över som koncernchef i Ovako

Tom Erixon, vd i Sandvik Coromant, blir ny vd i specialstålskoncernen Ovako med enheter i bland annat Hofors och Forsbacka.

– Han passar väl in, är internationell och har erfarenhet att jobba i stora företag, en duktig strateg och leder människor bra, säger Finn Johnsson, styrelseordförande i Ovako.

Annons

Tom Erixon satt tidigare i Sandviks koncernledning men gick för drygt sju år sedan över till affärsområdet Tooling där han hösten 2009 tog över ledningen för Coromant.

– Jag har erfarenhet från internationell verksamhet. Men det är inte säkert att det som är rätt lösning på Sandvik är rätt på Ovako, säger Tom Erixon som tänker börja det nya jobbet med att lyssna och lära.

Han konstaterar att Sandvik Coromant är "extremt globalt" med ett par procent av verksamheten i Sverige medan Ovako har sin verksamhet koncentrerad till Nordeuropa.

Tom Erixon blir vd och koncernchef 1 april. Han tar över efter Jarmo Tonteri som lett Ovako under de senaste åren med finanskris, dålig lönsamhet och flera ägarbyten.

Den nye vd:n kommer in i ett läge då Ovako växer igen och lönsamheten ökar. Styrelseordföranden Finn Johnsson hoppas att Tom Erixon kan medverka till att Ovako blir "mer kundorienterat".

– Våra kunder blir mer och mer globala. Möjligtvis kan vi göra något utanför Europa, säger han.

I höstas tog riskkapitalbolaget Triton över som ägare. En uppgift för Erixon blir antagligen att förbereda Ovako för ett intåg på på börsen inom några år.

Tom Erixon bor i dag i en av Sandviks tjänstebostäder. Han räknar med att bo kvar i Sandviken tills vidare.

– Barnen går i skolan och vi trivs här, säger han.

Med Ovakos huvudkontor i Upplands-Väsby och den största och kanske viktigaste enheten i Hofors så är Sandviken "en ganska bra utgångspunkt", tror han.

Mer läsning

Annons