Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silbersky vill fria med hjälp av misstänkt Hoforsmord

/

Ett utslag i Högsta domstolen (HD) från 1990 kan fria Toni Alldén från livstidsdomen för mord på en 29-årig kvinna i höstas, tror hans advokat Leif Silbersky.
Det handlar om det så kallade Violafallet där en Tierpskvinna ströp sin ex-make och sedan brände honom.

Annons

I går inleddes hovrättsförhandlingarna om överklagan av Toni Alldéns livstidsdom. Det avgörande från Högsta domstolen som Leif Silbersky kommer att driva försvaret utifrån gäller ett dödsfall i Hofors 16 mars 1989.

Det handlar om det så kallade Violafallet. Även i det fallet fanns det oklarheter om när en person dött, och vilken dödsorsaken var.

Violafallet handlade om en 25-årig kvinna som tagit strypgrepp på sin före detta 40-årige man och trodde att han dött av det. Sedan hällde hon bensin på honom och eldade upp honom på en timmerväg mellan Eriksbergsvägen och Åglappsvägen i Barkhyttan utanför Hofors.

Men mannen var inte död utan avled först genom bränningen.

Kvinnan dömdes för mord av tingsrätten, hovrätten friade henne helt, och HD var splittrat. I domen skrev HD att man ansåg att kvinnan handlat i tron att mannen verkligen var död. Därför dömdes hon bara för vållande till annans död.

– Det fanns faktiskt justitieråd som helt ville fastställa den helt friande domen. Men majoriteten fastnade för att döma för vållande till annans död, om jag minns rätt, till två och ett halvt års fängelse, säger Leif Silbersky till TT.

Silbersky säger att han blev förbluffad när han upptäckte likheterna med Toni Alldéns fall.

– Kvinnan utgick från att människan som hon satte i en viss situation redan var död, men läkarna konstaterade att han inte var död när hon gjorde det. Då säger HD klart och entydigt att har man en utgångspunkt, och den inte är osannolik på något vis, då måste man acceptera detta, säger Leif Silbersky, som nu driver målet mot Toni Alldén just utifrån Högsta domstolens resonemang.

– Jag driver det här helt som ett parallellfall till Violafallet, den är den juridiska grunden för mitt försvar, säger han.

Kammaråklagare Anette Ölmbro vill inte kommentera Leif Silberskys hänvisning till det så kallade Violafallet.

– Det gör vi inte förrän i pläderingen, säger hon till TT.

Mer läsning

Annons