Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskolan i Hofors har startat

Först nu har simträningen för Hofors tredjeklassare kommit igång för terminen. Uppehållet beror på att Hoforshallen inte haft råd att ha kvar sin simlärare. I stället skulle idrottslärarna ta över undervisningen – men de har vägrat. Nu tvingas varje enskild skola i stället gå in och köpa timmar med simläraren inom ramen för sin egen budget.

Annons

Från årsskiftet fick Hofors lågstadieelever mindre idrott på schemat. Dessutom var det meningen att idrottslärarna skulle ta över simundervisningen för de eleverna som inte är simkunniga.

Bakgrunden är att Hoforshallen som tidigare betalat undervisningen för skolorna tvingats spara in på en tjänst.

Idrottslärarna har protesterat mot att ta över simträningen eftersom de anser sig varken ha tid, resurser eller kompetens. Resultatet blev att det sedan årsskiftet inte bedrivits någon simundervisning alls i Hofors. Först nu har skolledningen hittat en lösning.

– Det blir upp till varje skola att boka in tider i Hoforshallen och inom skolans egen budgetram köper var och en nu in undervisningen per timme. Bara de barn som inte kan simma får tid hos simläraren i Hoforshallen, säger skolchefen, Agneta Dahlqvist.

Det är bara på Värnaskolan som idrottslärarna själva kommer bedriva simträning.

De treor som inte hinner lära sig simma i år får fortsätta tillsammans med de nya treorna till hösten.

Lillåskolan väljer dock att inte dra igång simträningen alls under våren kör i stället dubbelt med både treor och fyror i höst.

– Det är ju jätteviktigt att det blir kontinuitet i undervisningen, säger skolans rektor Inger Bexelius.

Annons