Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalhusen i Bodås säljs på exekutiv auktion

/

De vanvårdade hyreshusen i Bodås säljs av kronofogden.
13 oktober går fastigheten under klubban.

Annons

Det är Danske bank som tagit kronofogden till hjälp för att få tillbaka 4 miljoner kronor av Bodåsfastighetens ägare, Infoinvest i Nacka AB.

– Om det är obetalda amorteringar eller hela skulden vet vi inte än, säger Linda Fält, som jobbar med fastighetsförsäljning på Kronofogdemyndigheten i Falun.

Om banken kommer att få hela summan återstår att se. Kronofogdens uppskattar värdet till runt 2 miljoner kronor.

Läs mer: Hyresbostäderna i Bodås – det har hänt.

Två av de sex hyreslängorna är kallställda. De fyra bebodda husen har delvis renoverade kök och badrum. Alla hus behöver målas om utvändigt och de kallställda husen har inte renoverats alls.

Enligt Kronofogdemyndighetens värdering är ytorna slitna, kök och badrum är gamla. I en lägenhet är ett fönster trasigt och några rum är fuktskadade efter en översvämning.

15 intresserade sällskap var på visningen 28 september.

– Det är väldigt sällan vi har den här typen av fastigheter. Hade det varit en privat fastighet hade 15 sällskap varit stort intresse, säger Linda Fält.

Om det rörde sig om företag eller nyfikna grannar vet man inte. Det krävs ingen föranmälan, och räkningen görs mest som en service för auktionsförrättaren.

Hur många som vill köpa fastigheten och vad de tycker att den är värd visar sig på den exekutiva auktionen i Gävle 13 oktober. En månad senare, 11 november, får de nya ägarna tillträde till fastigheten.

Minst ett 20-tal personer bor i dag i området och på vilket sätt detta påverkar de boende är i dagsläget oklart.

– Vår jurist måste sätta sig in mer i ärendet för att kunna säga på vilket sätt de påverkas. Han får återkomma nästa vecka när han vet exakt, säger Johan Lindahl, på Hyresgästföreningen.

Danske bank är inte de enda som inte fått betalningar på sitt lån. Stadshypotek AB har stämt Infoinvest på 690 212 kronor plus ränta, som i maj var 105 926 kronor.

Banken har panträtt i den andra fastigheten, som inte längre ägs av företaget.

Infoinvest har till 5 oktober på sig att yttra sig, annars kan det bli en treskodom – en automatisk vinst för Stadshypotek i tingsrätten.

Här kan du läsa en redogörelse för vad som hänt kring fastigheterna i Bodås:

Hyresfastigheterna i Bodås – det har hänt

Mer läsning

Annons