Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmaskin bakom brand

Det var gnistor från en skogsmaskin som orsakade den omfattande skogsbranden utanför Hästbo i onsdags. Totalt eldhärjades 10 500 kvadratmeter mark.
– Det finns ingen annan förklaring, säger Ulf Halth från markägaren Sveaskog.

Annons

Det var vid 16.30-tiden på onsdagen som det började brinna på Sveaskogs marker i närheten av Gjusberget. Elden var till en början ohejdbar och okontrollerad. Torr mark i kombination med vindar gjorde att den spred sig snabbt.

Under kvällen jobbade ett 30-tal personer från räddningstjänsterna i Hofors, Horndal, Österfärnebo och Hedesunda med att bekämpa elden. Först vid midnatt var den släckt. Då hade 10 500 kvadratmeter mark eldhärjats.

Sveaskog har konstaterat att det sannolikt var en skogsmaskin som orsakade elden. Samma dag hade hygget där branden startade markberetts. När skogsmaskinen kör över stenar kan gnistor bildas.

Gammal och ny skog

Under torsdagen hade Sveaskog personal på plats. Mindre eldar fortsatte att blossa upp på hygget och fick släckas.

– De kommer att vara kvar på platsen så länge som det krävs, säger Ulf Halth.

Det var både gammal och ny skog som förstördes. Hur stora värden som gick upp i rök vet man inte än. Men enligt Ulf Halth rör det sig om mindre än 2 miljoner kronor.

Branden är den fjärde på skogsbolagets marker på mindre än två veckors tid. Vid de andra eldsvådorna vet man fortfarande inte orsaken.

En brandman brännskadades i samband med bekämpningen.

Mer läsning

Annons