Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle hyra stuga – köpte hela Korså bruk

/
  • PASSIONERADE ÄGARE. ”Det är så häftigt. Svampskogar, fiskesjöar, skidåkning på nära håll och ändå är det en historisk miljö. Det finns potential att göra mycket av det här”, säger Thomas Lundström. Han och sambon stortrivs i Korså Bruk. Det är närheten till naturen och lugnet, men också den starka sociala gemenskap som finns i byn som attraherar dem.
  • NYA HYRESGÄSTER? Thomas Lundström och sambon Anna-Lena Olsson visar spekulanter på en av lägenheterna runt på byn. Det är ett ungt par från Falun som gärna vill flytta ut på landet.
  • LIKBOD OCH DANSLOGE. Det före detta likhuset, tillika dansloge är ett av de fåtal hus i Korså Bruk som är friköpt.

SVT-journalisten Thomas Lundström och hans sambo Anna-Lena Olsson är nya ägare till Korså Bruk.

– Jag undrar om det finns någon annanstans i Sverige som du har kunnat köpa en hel by, säger Thomas Lundström.

Annons

Korså Bruk har bara haft en privat ägare innan Stockholmsparet tog över i april. Tidigare ägde Stora Kopparberg hela byn.

– Det är nog därför som det inte är mer som är friköpt, i köpet ingick allt förutom två-tre hus, säger Thomas Lundström.

Paret fick betala drygt 5 miljoner kronor för de 320 000 kvadratmetrarna. Då ingår förutom mycket mark och många flerfamiljshus, båtbryggor, badplatser, herrgård, en stor lada med bilverkstad, skola och en gammal post.

– Det kostade inte mer än en fyrarummare i Stockholm, kommenterar Thomas Lundström.

Han berättar att bruket har närmare 100 hyresgäster, varav ungefär hälften är permanentboende. Åtta har tillkommit sedan övertagandet.

Befolkningen består framför allt av äldre, många har bott här hela sitt liv. Men nyligen flyttade den första barnfamiljen in.

– Det har gjort de äldre lyckliga. Kanske kan vi öppna skolan i framtiden, skojar Thomas Lundström.

Vad han och hans sambo har för framtidsplaner? Inga storslagna.

– Vi får det hela att gå runt, inte mer. Kanske att vi kan leva på det här i framtiden, men inte de närmsta åren.

Allt började med att paret skulle hyra en skidstuga, men i stället hittade Anna-Lena den gamla lanthandeln i Korså Bruk som de köpte. I tre års tid har de rustat den och använt som fritidshus. Att de i våras tog över hela byn var en nästan lika spontan grej.

– När det blev till salu hade vi ingen tanke på att köpa, men sedan vart det osäkert vem som skulle ta över och det blev oroligt i byn. Vi har ju gått här och tyckt att det är synd att det ska förfalla. Det är i princip ingen som har rört det här sedan 50-talet och det har bara kliat att få i ordning, säger Thomas Lundström.

Hela sommaren och hösten har de tillsammans med de boende ägnat all ledig tid åt att rusta den nya egendomen.

– Prio ett har varit bättre service för alla i byn, vi vill att samhället ska leva och att folk ska trivas här. Vi har målat flera hus och renoverat gemensam bastu och tvättstuga. Till sommaren ska vi få igång någon typ av vandrarhem eller pensionat för det finns det efterfrågan på.

På längre sikt finns planer på att öppna upp den gamla restaurangen i herrgården och kanske locka konferensgäster.

Mer läsning

Annons