Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stampade på huvudet för att skrämmas

/
  • inget farligt våld. Den mordmisstänkte 20-åringen tyckte inte att han utsatte sin förra lärare för något farligt våld när han gav honom hårda knytnävsslag, sparkade och hoppade på bröstet och skar honom med en kniv. Den snarkliknande andningen var bevis på att läraren levde, ansåg 20-åringen, trots att han inte varken pratade eller gick att få kontakt med under och efter misshandeln. Här ses han tillsammans med sin försvarare Gustaf Andersson.

Hur brutal var misshandeln? Det är en avgörande fråga.

Själv tycker inte den mordåtalade 20-åringen att det han gjorde var så farligt.

Men rättsläkaren gav en bild av omfattande skador.

Annons

Kvinnan och 20-åringen, som misstänks för medhjälp till mord, har båda berättat hur de sett den huvudåtalade hoppa på Tommy Johanssons huvud, något han själv nekar till. Han kallar det för en låtsasstamp för att skrämmas.

Den fortsatta mordrättegången i Gävle tingsrätt i går kom att handla om hur mycket våld som egentligen användes.

Inte så allvarligt

20-åringen som utförde misshandeln tycker inte att våldet var så allvarligt och medgav inte att han orsakat mer än ett antal av det stora antalet skador som rättsläkaren hittat på kroppen.

– Jag gick för långt med kniven, annars var det väl inte så märkvärdigt, sade han.

Innan dess hade han beskrivit både hårda knytnävsslag, sparkar, knivskärning och att han hoppat på bröstet.

73 punkter

I rättsläkarens rapport framgår det att det fanns inte mindre än 73 punkter som tyder på stickande, skärande eller trubbigt våld mot kroppen. Ändå tyckte inte 20-åringen att det var dödligt våld.

Offret andades med ett snarkliknande ljud och det tog 20-åringen som bevis för att han levde, trots att han inte fick någon annan kontakt med läraren.

Bad anhöringa om ursäkt

I slutet av förhöret vände sig den mordåtalade till Tommy Johanssons båda barn som satt mitt emot i rättssalen och bad om ursäkt med orden:

– Det var aldrig min mening.

Rättsläkaren Håkan Sandler, som utförde obduktionen, konstaterar att Tommy Johansson dog av syrebrist orsakad av en kombination av blödning i buken, flera frakturer på revbenen och skador på hjärnan. Han menade att det skett successivt och att döden inträffat efter en tid. Hur lång tid kunde han inte svara på och inte heller gav han något besked om Tommy Johanssons liv hade gått att rädda om man ringt efter en ambulans.

– Han var illa däran, men om han kommit under avancerad vård kan jag inte utesluta det, svarade han.

Frågor om döden

Det blev också många frågor från försvararna om döden hade inträffat lika fort om Tommy Johansson hade varit nykter. Han hade hög alkoholkoncentration i blodet och organskador på bland annat levern, vilket innebär att blödningarna blev större.

– Det hade sannolikt tagit längre tid innan en frisk människa dött, menade läkaren.

Både åklagaren Krister Frykman och försvararna ville veta om skadorna på huvudet kan ha uppkommit genom hopp eftersom det råder delade meningar om det. Läkaren kunde inte ge något entydigt svar på det heller.

– Det finns det som talar emot det. Då hade skadorna antagligen sett annorlunda ut, svarade han och menade att skadorna kan ha uppkommit genom annat våld.

Förhandlingarna tar paus en dag och återupptas på torsdag. Då kommer flera Hoforsbor att höras som vad de såg under mordkvällen.

Mer läsning

Annons