Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnfallet kan öppna igen

/

Hofors behövde spara pengar och stängde den akuta förskoleavdelningen Stjärnfallet.

Men nu behöver allt fler Hoforsbarn en förskoleplats.

Annons

Lösningen: Barn- och utbildningsnämnden ansöker om 2 miljoner kronor för att öppna Stjärnfallet och göra den till en permanentavdelning.

Under den rådande lågkonjunkturen 2009 beslutade barn- och utbildningsnämnden i Hofors att förskoleavdelningen Stjärnfallet skulle stängas. Kommunens kärva ekonomiska läge gjorde att nämndens budget för 2010 skulle minska med 11 miljoner, och nämnden uppgav att en stängning av bland annat förskoleavdelningen Stjärnfallet vid Persfallets förskola skulle lindra ekonomin något.

Tio på kö

Avdelningen stängdes. Men kommunen fick ganska snabbt öppna den igen, men nu som akutavdelning, för att alla barn skulle få en chans till en förskoleplats. Men när det akuta läget var över stängdes avdelningen på nytt och har sedan i början av året varit stängd.

Men nu har antalet barn i kommunen vuxit och inför januari månad står redan tio barn på kö till en förskoleplats på Persfallets.

– Läget har förändrats i kommunen och det finns inte tillräckligt med förskoleplatser, säger Kenneth Axling, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hofors.

Permanent avdelning

Inför kommande budget för 2011 ansöker därför nämnden om 2 miljoner kronor som enbart ska gå till ett öppnande av Stjärnfallet igen, men den här gången som en permanent avdelning för 10 till 15 barn.

– I dagens budgetdiskussioner ser det inte ut att bli några problem att få till det här, säger Kenneth Axling.

Aila Lahtinen är rektor för Persfallets förskola tar Axlings besked med försiktighet.

– Om man säger att det ska bli en permanent avdelning kan ju det innebära att antalet barn blir färre i grupperna och det är bra. Vi får vänta på besked, säger hon.

Senast 29 november kommer kommunstyrelsen att fatta ett beslut om budgeten, och får barn- och utbildningsnämnden igenom sina två miljoner menar Kenneth Axling att Stjärnfallet kan öppna efter årsskiftet.

Mer läsning

Annons